Microsoft geleneksel Build etkinliğinin açılışını salı akşamı gerçekleştirdi. Geliştiricilere odaklı bir etkinlik olan Build 2022 kapsamında başta Windows işletim sistemi olmak üzere, Microsoft’un yazılım ve geliştirme araçları ile ilgili en son gelişmeler, yenilikler ve haberler paylaşıldı. Bu haberde Build 2022 etkinliğinde duyurusu yapılan önemli konu başlıklarından bahsediyoruz.
Windows 11’de yeni bir PC’ye uygulamaları yeniden kurmak için yeni bir yöntem geliyor
Microsoft Windows 11’deki Microsoft Store’a uygulamaları geri yükleme bölümü ekliyor. Yazılım üreticisi, yakında uygulamaları yeni bir Windows 11 PC’ye geri yüklemenizi sağlayan yeni bir özelliği test etmeye başlayacak. Mevcut Microsoft Store, uygulamaları geri yüklemek için otomatik bir yol sunmuyor, bunun yerine Windows kullanıcılarını kitaplıklarından uygulamaları manuel olarak yüklemeye zorluyor.
Uygulamaları geri yüklemek, özellikle sık sık bilgisayar değiştiren tüketiciler veya düzenli olarak sanal makineler ve birden çok cihaz kullanan geliştiriciler için faydalı olacaktır. Windows kullanıcıları benzer, ancak daha güçlü bir deneyim için üçüncü taraf paket yöneticilerine güvenmek zorunda kalıyor.
Ayrıca Microsoft, insanların bir uygulamayı denemek veya bulmak için aramayı kullanmaları durumunda, Store’dan sağlanan uygulama sonuçlarının arama sonuçlarında listelenmesini sağlıyor. Böylelikle Windows 11 kullanıcılarının uygulamaları keşfetme yollarını geliştiriyor. Windows Insider test kullanıcıları yakında Başlat menüsünde bu yeni uygulama arama özelliğini test etmeye başlayabilecekler.
Windows 11’de üçüncü taraf widget’lar için destek geliyor
Microsoft, bu yıl içinde Windows 11’deki üçüncü taraf widget’ları desteklemeyi planlıyor. Yazılım devi, win32 veya PWA uygulamalarına eşlik eden geliştiricilere Windows 11 widget’larına erişim açacağını söyledi. Şu anda, Windows 11 widget sistemi, Microsoft tarafından oluşturulan yerel widget’larla sınırlıdır ve seçenekler oldukça sınırlıdır. Microsoft, Outlook ve Yapılacaklar uygulamaları için widget’lar oluşturmuştur, ancak geri kalanı büyük ölçüde Windows 11 için özel widget panelinde hava durumunu, eğlence akışlarını veya haberleri sunan web destekli araçlardır.
Söz konusu haber, Microsoft’un bir web arama çubuğuyla Windows 11 için yeni masaüstü widget’larını test etmeye başlamasından birkaç gün sonra geldi. Widget’lar şimdiye kadar Windows 11’de özel bir panelde gizlendi, ancak görünüşe göre Microsoft yakında bunları masaüstünde daha kolay kullanılabilir hale getirmeye hazır.
OneNote için yepyeni bir tasarım
Microsoft, OneNote’un yeni tasarımını test etmeye başladı. Yazılım üreticisi, görsel güncellemeyle ilgili ilk ipuçlarını geçen yıl geçmişti ve OneNote ve Windows 10 için OneNote uygulamalarını tek bir OneNote uygulamasında birleştireceğini açıklamıştı. Beta test kullanıcıları OneNote’un geleneksel masaüstü sürümünün bir parçası olarak bazı yeni OneNote tasarım değişikliklerine erişebilir.
Tasarım değişiklikleri, OneNote’un Windows 11 estetiğinin geri kalanıyla daha sorunsuz bir şekilde uyum sağlamasına olanak tanıyor. Gezinti bölmeleri ve tam ekran modu güncelleniyor ve sayfa listesi, bölüm sekmeleri ve not defteri açılır menüsü de farklı görünüyor. Microsoft, OneNote’un genel uygulama penceresi için Windows 11 temasında ve masaüstü duvar kağıdında kullanılan Mika efektini kullanıyor.
Microsoft Teams Live Share ile ekran paylaşımına yeni bir boyut
Microsoft Teams’e, katılımcıların Teams toplantıları sırasında birlikte düzenlemeye veya birlikte oluşturmaya başlamalarına olanak tanıyan yeni bir Live Share özelliği ekleniyor. Live Share, Microsoft Teams ile entegre olan ve basit ekran paylaşımının ötesine geçen daha etkileşimli toplantılar sunan uygulamalar aracılığıyla sunulacak.
Frame.io, Hexagon, Skillsoft, MakeCode, Accenture, Parabol ve Breakthru, şu anda bu yeni Live Share işlevini kullanan uygulamalarla denemeler yapıyor. Hexagon, mühendislerin bir Teams toplantısı sırasında 3B modelleri gerçek zamanlı olarak yakınlaştırmasına, açıklama eklemesine ve düzenlemesine olanak sağlamak için Microsoft Teams’de Live Share kullanan bir uygulama prototipi oluşturdu.
Ayrıca Microsoft, Live Share’e benzer birlikte oluşturma ve birlikte düzenleme deneyimleri içeren Microsoft Teams’de Beyaz Tahta entegrasyonu sunuyor. Şirket, bu yeni Microsoft Teams Live Share’e güç sağlamak için Fluid Framework’ü kullanıyor. Fluid Framework, geliştiricilerin web üzerinde daha fazla paylaşılan ve etkileşimli hizmetler ve uygulamalar oluşturmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır ve Microsoft, Fluid’i Teams ve Outlook’a Loop bileşenleri entegrasyonunun bir parçası olarak kullanmaktadır.
Microsoft Dev-Box: Geliştiricilere özel bulut tabanlı iş istasyonu
Microsoft, geçen yıl Windows 365 ile bilgisayarları buluta yerleştirdi ve şimdi geliştiricileri bulut destekli bir geliştirici iş istasyonu kullanmaya teşvik etmek istiyor. Microsoft Dev Box, geliştiricilerin önceden yapılandırılmış bir geliştirici iş istasyonuna hızla erişmeleri için tasarlanmış uygulamaları ve hizmetleri içeren yeni bir bulut hizmetidir.
Microsoft Dev Box, Windows 365’in temelleri üzerine inşa edilmiş, bu nedenle yeni bir sanal makineyi başlatmak ve çalışmaya başlamak kolaydır. Bu, Microsoft Dev Box’ın herhangi bir modern tarayıcıda çalışabileceği ve makinelerin herhangi bir tümleşik geliştirme ortamını (IDE), yazılım geliştirme kitini (SDK) veya Windows üzerinde çalışan araçları desteklediği anlamına geliyor.
Microsoft bunu, bir geliştirici iş istasyonunun bakımını daha fazla baş ağrısı haline getiren yazılım çakışmaları ve bağımlılıkları olan projeler üzerinde çalışabilecek çeşitli geliştiricilere sunuyor. Şirket, Dev Box’ların masaüstü, mobil, IoT ve oyun geliştiricileri için çok uygun olduğunu ve Linux için Windows Alt Sistemi kullanılarak çapraz platform uygulamalarının oluşturulabileceğini söylüyor.
Microsoft, geliştiricilerin Dev Box’lar oluşturmasına ve silmesine ve hatta görevleri birden çok makinede paralel hale getirmesine olanak tanıyan bir portal da hazırladı. Geliştiriciler daha sonra, bir müşteri ortamını yeniden oluşturmak için eski uygulamalar veya uygulamalarının eski sürümleri için Geliştirme Kutularını sürdürmekte özgürdür. Dev Box’lar, gigabit bağlantılarıyla ve hatta geliştiriciler gün için oturumu kapattığında makineleri otomatik olarak hazırda bekletme moduna geçirmek için başlatma ve durdurma programlarını kullanma yeteneği ile dünya çapında yerel Azure bölgelerinde dağıtılabilir.
Microsoft Dev Box, Windows 365 ile entegre olduğundan BT yöneticileri, Intune ve Microsoft Endpoint Manager ile Geliştirme Kutularını yönetebilir. Microsoft Dev Box salı günü özel önizleme modunda faaliyete geçiyor ve “önümüzdeki birkaç ay içinde” genel bir önizleme kullanıma sunulacak. Microsoft, geliştirici sitesinde Microsoft Dev Box için kayıtları kabul etmeye başladı.
Minyatür bir ARM PC ve Visual Studio 2022’nin ARM tabanlı versiyonu
Microsoft, Visual Studio 2022’nin yerel bir ARM64 sürümü ve minyatür bir Arm PC üzerinde çalışıyor. Visual Studio 2022’nin ARM yerel sürümünün önizleme sürümü önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanıma sunulacak ve ARM64 .NET desteğiyle birlikte bu yıl içinde tamamen dağıtıma çıkarılması bekleniyor.
Surface Pro X gibi ARM cihazları, Visual Studio’yu x64 öykünmesi yoluyla çalıştırabilse de, bazı özellikler desteklenmiyor ve performans da düşüyordu. Geliştiriciler, Visual Studio 2022 ve VS Code için yerel ARM desteği hakkında daha fazla bilgi edinmek için kesinlikle ilgilerini çekecektir. Microsoft, “ARM-yerel araç zinciri” olarak tanımladığı kapsamda; Tam Visual Studio 2022 ve VS Kodu, Visual C++, Modern .NET 6 ve Java, Klasik .NET Framework, Windows Terminal ve Linux ve Android uygulamalarını çalıştırmak için WSL ve WSA desteklerini sunacak.
Bu yerel ARM desteğinin yanı sıra Microsoft, ARM destekli bir geliştirici cihazı oluşturmak için Qualcomm ile bir kez daha iş birliğine gitti. Project Volterra, geliştiricilerin bulutta yerel AI uygulamaları oluşturmasına olanak sağlamak için bir Snapdragon işlemci ve bir sinirsel işlem birimi (NPU) kullanıyor.
Cihazın Mac Mini görünümlü bir PC’ye benziyor ve istiflenebilir bir tasarıma sahip, böylece geliştiriciler birden fazla Project Volterra PC’yi masalarına veya sunucu raflarına yerleştirebilir. Microsoft henüz kesin özellikleri açıklamadı, ancak Project Volterra’nın bir DisplayPort ve Ethernet bağlantı noktasının yanı sıra arkada üç USB bağlantı noktası var. Cihazın yan tarafında da iki adet USB-C bağlantı noktası bulunuyor ve cihaz geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden üretilmiş.
Ayrıca şirket, win32 uygulamaları için Microsoft Store’daki bekleme listesini kaldırarak mağazayı tüm uygulama geliştiricilerine açtı. Windows 11’in dağıtıma sürülmesiyle birlikte Microsoft Store’da bir dizi masaüstü uygulamasının ortaya çıktığını gördük ve bekleme listesinin kaldırılması, önümüzdeki aylarda daha da fazlasını göreceğimiz anlamına geliyor.