EğlenceTeknoloji

Microsoft ve Apple’ın bulut oyun uygulamaları gerilimi devam ediyor

microsoft ve apple

Bu yılın başlarında Apple, App Store’da bulut oyun hizmetlerine yönelik kısıtlamaları gevşeterek Xbox Cloud Gaming ve GeForce Now gibi platformlara iPhone ve iPad üzerinden daha fazla erişim sağladı. Ancak Apple tarafından App Store yönergelerinde yapılan birçok değişikliğe rağmen, Microsoft ve Nvidia henüz iOS için yerel bulut oyun uygulamaları yayımlamış değil. Microsoft bu durumu açıklığa kavuşturmak için yeni bir açıklama yaptı.

Microsoft, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, Apple’ın yaptığı bulut oyun değişikliklerinin Xbox için yeterli olmadığını belirtmişti. İngiltere’nin Rekabet ve Pazarlar Kurumu’na (CMA) yaptığı başvurularda da Apple’ın ocak, mart ve nisan aylarında yönerge 4.9 ve 4.7’de yaptığı değişikliklerin, iOS’ta yerel bir Xbox Cloud Gaming uygulaması çalıştırmak için yetersiz olduğunu savundu.

Microsoft’un CMA’ya temmuz sonunda yaptığı başvurusunda, Apple’ın yönergelerinin hâlâ bulut oyun uygulamaları için bir engel oluşturduğunu belirtti. Şirket, yönergelerde teknik ve ekonomik açıdan uyulması zor kurallar olduğunu iddia ediyor. Özellikle üçüncü taraf oyunların Xbox Cloud Gaming hizmetine entegre edilmesi söz konusu olduğunda, Apple’ın gerektirdiği yönergelerle (örneğin yönerge 3.1.3(b)) uyum sağlamanın ekonomik açıdan mümkün olmadığını belirtti.

Apple’ın çok platformlu hizmetler için, tüm içerik ve aboneliklerin iOS uygulaması içinde yer alan uygulama içi satın alma (IAP) sistemi aracılığıyla sunulmasını istemesi, Microsoft’a göre bulut oyunlarını iOS platformuna taşımayı sürdürülemez kılıyor. Apple’ın yüzde 30’luk komisyon ücretinin, Microsoft’un bulut oyun hizmetini kârlı bir şekilde sunmasını imkânsız hale getirdiği savunuluyor. Üstelik Apple’ın IAP sistemi, üçüncü taraf oyun geliştiricilerin de oyunlarını yeniden kodlamalarını gerektiriyor.

Microsoft ayrıca, iOS uygulama geliştiricilerinin abonelik satın alımı için dış bağlantı verme yetkisinin bulunmadığı 3.1.1 yönergesine de itiraz ediyor. Apple ise bu kuralda “Okuyucu” uygulamalarına istisna tanıdığını, ancak bulut oyun uygulamalarının bu istisnadan yararlanamayacağını belirtiyor.

Microsoft ve Apple CMA kararını bekliyor

İngiltere’nin Rekabet ve Pazarlar Kurumu (CMA), mobil tarayıcılar, tarayıcı motorları ve uygulama mağazalarındaki bulut oyun hizmetlerinin dağıtımıyla ilgili yürüttüğü piyasa incelemesine devam ediyor. CMA, Apple’ın bulut oyun uygulamalarının “salt okunur” şekilde çalışmasına izin vermeyi düşünebileceğini ve bu sayede oyunların yeniden kodlanmasının gerekmeyeceğini öne sürüyor. Ayrıca, Apple ve Google’ın bulut oyun hizmet sağlayıcılarının kendi ödeme sistemlerini uygulamalarına entegre etmelerine olanak tanımalarını gerektirebilecek düzenlemeler de değerlendiriliyor.

Apple, bulut oyunlarını web uygulamaları aracılığıyla desteklediğini savunuyor ve Xbox Cloud Gaming’in performansında yapılan iyileştirmeleri örnek gösteriyor. Şirket ayrıca CMA’ya verdiği yanıtta, bulut oyun uygulamaları konusunda Microsoft’un kendisiyle doğrudan iletişime geçmediğini ve sunduğu fırsatlarla ilgili olumlu adımlar attığını belirtti.

Tartışmalar sürerken, CMA’nın piyasa incelemesiyle ilgili kararını Kasım ayında açıklaması bekleniyor. Nihai raporun ise Şubat veya Mart 2024’te yayımlanması planlanıyor. Microsoft ve Apple bu süreçte büyük ihtimalle görüşmelere devam edecektir.