Teknoloji

Microsoft açıklama ile TikTok için görüşmeler yaptığını doğruladı

tiktok topluluk rehberi

Microsoft, pazar günü yayınladığı bir blog yazısıyla TikTok’un ABD’deki işlerinin satın alınmasına yönelik seçenekleri araştırmak için görüşmeleri sürdürmeye hazırlandığını söyledi. Böylelikle şirket ilk kez video paylaşım platformunu satın almak için pazarlıklar yaptığına dair söylentileri doğrulamış oldu.

Söz konusu blog yazısında, “Microsoft, Başkan’ın endişelerini gidermenin önemini tam olarak anlıyor. Tam bir güvenlik incelemesine tabi olarak TikTok’u satın almaya ve ABD Hazinesi de dahil olmak üzere ABD’ye uygun ekonomik faydalar sağlamaya kararlıdır.” ifadesi yer alıyor. Aynı zamanda şirketin hızlı şekilde hareket ederek TikTok’un ana şirketi ByteDance ile birkaç hafta içinde ve her halükarda bu pazarlık görüşmelerini en geç 15 Eylül 2020’de tamamlamayı hedeflediğini de anlıyoruz.

Blog yazısında iki şirketin Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da TikTok hizmetinin satın alınmasını içeren ve Microsoft’un bu pazarlarda TikTok’a sahip olmasına ve bu pazarlarda faaliyet göstermesini sağlayacak bir ön teklifi oluşturma niyetlerini de bildirdiği dile getiriliyor.

Microsoft’un sayılan bu ülkelerde TikTok’u; Türkiye, Avrupa ve Afrika gibi diğer bölgelerde faaliyet gösteren TikTok’tan nasıl farklılaştıracağı bilinmiyor. Microsoft satın alma işlemini tek başına üstlenmeye de niyetli görünmüyor. Diğer Amerikan yatırımcıları da bu satın almada azınlıkta da olsa yer almaya davet ediyor.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz cuma günü TikTok’u ABD’de yasaklama tehdidinde bulunmuştu. Trump gazetecilere TikTok yasağının en erken cumartesi günü, bir başkanlık kararı ya da acil ekonomik kararlar yoluyla yürürlüğe konulabileceğini söylemişti. Ne var ki, geride kalan hafta sonu böyle bir gelişme olmadı.

TikTok ABD yönetiminin tehdidi altında

ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo da, 7 Temmuz’da verdiği bir demeçte yasak ihtimalinde bahsetmişti ve düşündükleri bir seçenek olduğunu kaydetmişti. TikTok, Pekin merkezli ByteDance’in bir iştiraki ve bu şirket gizlilik uygulamaları ve Çin yönetimiyle olduğu düşünülen bağları nedeniyle yoğun eleştiri altında bulunuyordu. Ayrıca Pompeo TikTok’u Huawei ve ZTE gibi, Amerikan yönetiminin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı iki şirketle karşılaştırmıştı.

Microsoft’un blog yazısında görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyledi, ancak gizlilik endişelerine değindi. TikTok’un Amerikalı kullanıcılarının tüm gizli bilgilerinin ABD’ye aktarılacağını ve bu ülkede kalacağını garanti edeceğini de sözlerine ekledi. “Bu tür verilerin şu anda ABD dışında depolandığı veya yedeklendiği ölçüde Microsoft, bu verilerin aktarıldıktan sonra ülke dışındaki sunuculardan silinmesini sağlar.”