Microsoft, Windows uygulama mağazası ve gelecekte faaliyete girebilecek konsol oyunu mağazalarında uygulayacağı Açık Uygulama Mağazası İlkeleri’ni duyurdu. Yazılım devinin genel itibarıyla Apple ve Google’ın suçlandığı şeyleri yapmama yönünde bir söz verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Her iki şirket de uygulama mağazalarında kendi uygulama ve servislerine haksız çıkar sağlamakla suçlanıyor. Kısa süre önce Activision Blizzard’ı satın alacağını açıklayan Microsoft’un ilkeleriyle bu satın almanın doğurduğu endişeleri gidermeye çalıştığı da söylenebilir.
Microsoft’tan yapılan açıklamada, Açık Uygulama Mağazası İlkeleri’nin dünya genelinde devletler ve uluslararası organizasyonlar tarafından kabul edilen uygulama mağazaları mevzuatına uygun olduğu belirtildi. Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Microsoft’un yeni yasalara uymaya söz verdiğini kurumların ve kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Açıkladığımız ilkelerle de bu tavrımızı gösteriyoruz.”
Bu politikaların sadece Windows’la sınırlı olmadığını belirtmek gerekiyor. Yazılım devi, Windows için daha önce çeşitli tavizler vermeyi kabul etmişti. Bunlar arasında geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanmalarına izin vermek, Windows uygulama mağazasını üçüncü taraf uygulamalara açmak ve Windows oyunlarından aldığı komisyonu azaltmak gibi önlemler yer alıyor.
Microsoft şimdi de Xbox mağazasını zamanla herkese açmaya hazırlanıyor. Şirketin açıklamasında “Tıpkı Windows’un açık ve çok kullanılan bir platforma dönüşmesi gibi, oyunun geleceğinin de benzer bir yol izleyeceğini görüyoruz.”
Microsoft’un prensipleri dört temel alanı kapsıyor. Bu alanlar şu şekilde sıralanıyor:
- Kalite, Emniyet, Güvenlik & Gizlilik: Microsoft kullanıcılarına gizlilik kontrolleri sunma sözü veriyor. Şirket tüm geliştiricileri makul ve şeffaf standartlar sağlayabilmeleri için destekleyecek
- Yükümlülük: Yazılım devi kendi uygulamalarını da üçüncü taraf uygulamalarla aynı standartlara tabi tutacak ve üçüncü taraf uygulamalarla rekabet için özel analizler yapmayacak.
- Adalet ve Şeffaflık: Şirket kendi uygulamalarının sırasını rakip uygulamalarının üstüne çıkarmayacak; tutarlı ve şeffaf moderasyon kuralları uygulayacak.
- Geliştirici Tercihi: Geliştiricilerin uygulama içi satın alımlarda Microsoft’un sistemini kullanması zorunlu olmayacak. Microsoft kendi sistemini tercih etmeyen geliştiricileri dezavantajlı duruma düşürmeyecek. Geliştiriciler fiyat teklifleri için birbirleriyle iletişim kurabilecek.
Microsoft açıkladığı kurallarla Apple ve Google’ı meşgul eden şikayetlere maruz kalmamayı hedefliyor. Şirketin bu hedefinin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği zamanla anlaşılacak.