Microsoft’un yeni yeni filizlenen Windows Phone platformunda satışlar geri kalsa da, şirket mobil endüstride önemli gelir kaynakları bulmaya devam ediyor. Özellikle Google’ın Android ortakları Microsoft için paha biçilemez bir gelir kapısı oluşturuyor.
Microsoft’un HTC’den, bu şirketin sattığı her bir Android telefonu karşılığında aldığı telif ücreti sayesinde kasasına Windows Phone gelirlerinden 3-5 kat daha fazla para koyduğunu biliyoruz. Aslında bu durum Microsoft’un yeni mobil işletim sistemini pazarlama konusunda neden sessiz kaldığını açıklayabilir. Microsoft, HTC’ninkine benzer bir anlaşmayı şimdi de ViewSonic ve Acer ile imzaladı. Böylelikle Android üreticilerinden kasaya girecek paranın miktarı da artmış olacak.
Microsoft, ViewSonic ve Acer ile lisans anlaşmasına vardığını doğruladı. Her ne kadar anlaşmanın detayları açıklanmamış olsa da, sonuç olarak ViewSonic ve Acer Microsoft’a sattıkları Android akıllı telefon ve tabletler karşılığında telif ücretleri ödeyecek. Anlaşma Google’ın Chrome işletim sistemiyle çalışan ürünleri de kapsayacak. Microsoft’ta Fikri Haklar ve Lisanslama Bölümünün kurumsal başkan yardımcısı ve genel hukuk müşavir vekili Horacio Gutierrez “Android’in fikri hak sorunlarını çözme konusunda şirketlere yardımcı olan sektör geneli lisanslama programımızdan ViewSonic’in de yararlanacağını görmekten memnunuz.” diye konuştu. Gutierrez, “Bu anlaşma sektör liderlerinin fikri hak sorunlarını çözme konusunda ticari açıdan mantıklı düzenlemelere nasıl ulaşacakları konusunda bir örnek niteliğindedir.” şeklinde eklemede bulundu. Aynı açıklamalar Acer için de yapıldı.
Bu anlaşmalarla birlikte söz konusu satıcılar Apple gibi şirketlerden gelecek potansiyel patent saldırılarına karşı bir nebze koruma elde etmiş olacak. Ancak esas avantajları Microsoft’tan koruma sağlamaları olacak. Aslında daha küçük elektronik cihaz üreticileri Android’i akıllı telefon ve tablet pazarlarına girmek için uygun bir seçenek olarak görüyordu. Ancak büyük şirketlerin başını ağrıtmaya başlayan patent davaları ve örneklerini giderek arttıran lisans anlaşmaları, bu işletim sisteminin kâr marjının düşebileceğini işaret ediyor. Bu da bahsettiğimiz şirketlerin girişimleri konusunda cesaret kırıcı bir etken niteliği taşıyor. Tabii ki, kaybedenlerden biri de zincirin içinde yer alan son kullanıcılar oluyor.