Microsoft, çoğunluğu telefon biriminden olmak üzere 7800 çalışanıyla yollarını ayırma kararı aldı. Şirket, Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin satın alınmasından doğan 7.6 milyar dolarlık maliyeti de, “telafisi mümkün olmayan zarar” şeklinde bilançolarına işledi. Microsoft’un kararı, Windows akıllı telefonların geleceği ve Microsoft’un bu cihazların üretimindeki rolünün sorgulanmasına neden oldu. CEO Satya Nadella, şirketin en azından kısa vadede “odaklı bir telefon portföyü” planladığını dile getirdi. Bu kararın merakla beklenen Windows 10 işletim sistemli amiral gemisi telefonu nasıl etkileyeceğiyse zamanla anlaşılacak.
Microsoft, yeniden yapılanma çalışmalarının 750 ila 850 milyon dolarlık bir maliyet yaratmasını bekliyor. Kesinti ve masrafların etkisinin 2015 takvim yılının sonundan itibaren hissedilmesi ve 2016 mali yılının sonu itibarıyla tamamen geride bırakılması öngörülüyor.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, bağımsız bir telefon işi oluşturmak yerine canlı bir Windows ekosistemi kurmaya ve büyütmeye yönelik bir strateji izleyeceklerini belirtti. Nadella, Microsoft markalı cihazların da bu ekosistemde yer alacağının altını çizdi. Kısa vadede daha verimli ve odaklı bir telefon portföyü yöneteceklerini söyleyen Microsoft CEO’su, uzun vadede mobilitenin yeniden keşfi için yeteneklerini koruyacaklarının altını çizdi.
Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın alması ilk günden bu yana tartışılıyor. Açıklandığı dönemde de pek çok Microsoft çalışanı ve hissedarı bu karara karşı çıkmıştı. Microsoft’un bu işlemden doğan 7.6 milyar dolarlık maliyeti, “telafisi mümkün olmayan zarar” şeklinde defterlerine işlemesi de, bu kararın şirket açısından zarara yol açtığını ortaya koyuyor. Yazılım devi, Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın almak için 7.2 milyar dolar ödemişti. Bilançoya işlenen zararın satış bedelinden fazla olması da, sürece muhalefet edenlerin savlarını doğrulayacak cinsten bir gelişme olarak göze çarpıyor.
Microsoft’un daha önce aldığı işten çıkarma kararlarında da piyango Nokia’dan gelen çalışanlara vurmuştu. Şirketin geçtiğimiz yıl yollarını ayırma kararı aldığı 18 bin çalışanının 12 bin 500’lük kısmını Nokia’dan gelen çalışanlar oluşturmuştu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, o dönemde yaptığı açıklamada alınan kararın şirketi “daha çevik” hâle getireceğini belirtti.
Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin Microsoft’a satılması sırasında Nokia CEO’luğunu yürüten ve satışın gerçekleşmesinde önemli rol oynayan Stephen Elop, geçtiğimiz haziranda Microsoft’tan ayrılmıştı.
Açıklanan kararın Windows telefonlarının geleceğine olan etkisi zamanla görülecek. Microsoft’un giriş seviyesi cihazlara odaklanan mevcut Lumia stratejisiyle bağlarını tamamen koparması ve universal uygulamalara odaklanması veya Surface markasını akıllı telefonlara taşıması ihtimaller arasında sayılıyor.