Microsoft, 2016 mali yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçları açıkladı. Şirket geride kalan dönemde 20.5 milyar dolar gelir ve 3.8 milyar dolar kâr elde etti. Şirketin hem toplam geliri hem de kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre gerilerken, servisler ve bulut ürünleri yeni gelir oluşumuna katkıda bulunmayı sürdürdü. Açıklanan rakamlar, yazılım devinin 1999’daki rekorunu tekrarlamasını ve hisse fiyatlarını artırmasını bekleyen Wall Street yatırımcılarını memnun etmeyecek gibi gözüküyor.
Microsoft Surface kaynaklı gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında artırdı ve 1.1 milyar dolara taşıdı. Hem Surface Pro 4 hem de Surface Book, kaydedilen bu artışta önemli bir rol oynasa da, Microsoft tam rakamları gizli tutma geleneğini sürdürüyor. Şirketin telefon kaynaklı yaraları ise geride kalan çeyrekte de kapanmadı. 2016 mali yılının üçüncü çeyreğinde sadece 2.3 milyon Lumia cihaz satılabildi. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ulaşılan 8.6 milyon satış rakamına göre yüzde 73’lük bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüşün sonucunda şirketin telefon geliri de yüzde 46 oranında azaldı. Şirket son altı aylık dönemde yeni Lumia cihaz üretimini önemli ölçüde azalttığı için satış ve gelirde yaşanan düşüş kulağa şaşırtıcı gelmiyor.
Microsoft’un son birkaç yıldır açıkladığı çeyrek sonuçları, Windows için pek iyi haberler getirmiyordu. Ancak paylaşılan son rakamlar, PC’ler için her şeyin bitmediğini gösteren küçük işaretler olarak nitelenebilir. Windows cihaz üreticilerinden gelen gelirler yüzde 2 oranında azalırken, bu oranın PC pazarının kalanında yaşanan kaybın altında olması umut vadeden bir sonuç olarak görülebilir. Şirket, özellikle üst sınıf cihazlar konusunda üreticilerin gelir desteğine dikkat çekti.
Microsoft’un gelirlerindeki esas güç ise yine buluttan geliyor. Office’in ticari ve bulut servisleri geride kalan üç aylık dönemde yüzde 7 oranında büyüdü. Söz konusu büyümede itici güç görevini Office 365 üstlendi. Office’in tüketici versiyonlarından gelen gelir yüzde 6 oranında artarken, Office 365 abonesi sayısı 22.2 milyona ulaştı. Sunucu ürünleri ve bulut servisleri gelirleri yüzde 5 oranında yükselirken, Azure gelirinde yüzde 120 gibi etkileyici bir artış kaydedildi. Bulut ve servislerdeki büyüme, şirketin geleneksel PC tabanlı faaliyet alanlarındaki düşüşün telafi edilmesini mümkün kıldı.