Microsoft 2015 mali yılının birinci çeyreğine ait finansal sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Şirket üç aylık dönemi 23.20 milyar dolar gelir ve 4.5 milyar dolar net gelirle kapattı. Microsoft geçtiğimiz yılın aynı dönemini 18.53 milyar dolar gelir elde ederek tamamlamıştı. Toplam gelir artsa da, şirketin bir önceki yılın aynı döneminde 5.24 milyar dolar olarak gerçekleşen kârı, yüzde 14 oranında azaldı. Kârda yaşanan düşüşte Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin satın alınmasının ardından entegrasyon ve yeniden yapılanma çalışmalarının yarattığı 1.14 milyar dolarlık maliyetin önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
Yazılım devi Surface tabletine ilişkin kesin satış rakamlarını açıklamama geleneğini sürdürse de, toplam Surface gelirindeki artış göz kamaştırdı. Şirket 2015 mali yılının ilk çeyreğinde Surface satışlarından 908 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 127’lik bir artış anlamına geliyor. Bir önceki çeyrekte Surface’in mini versiyonunu çıkarmama kararı toplam Surface gelirlerini etkilemiş olsa da, Microsoft bu sıkıntıyı çabuk atlatmışa benziyor. Surface Pro 3 satışlarının mevcut ivmesini koruması durumunda Microsoft’un milyar dolarlık yeni bir iş koluna daha sahip olması muhtemel gözüküyor. Şirket Surface’in brüt satış kârının da pozitife geçtiğinin altını çizmeyi ihmal etmedi. Bu da Microsoft’un tabletlerinden para kazanmaya başladığı anlamına geliyor.
Geride kalan çeyrekte toplam 2.4 milyon Xbox satan Microsoft, bu rakamın Xbox One ve Xbox 360 arasındaki dağılımı konusunda bilgi vermedi. Şirketin yeni nesil oyun konsolu Xbox One, 9 aydır ABD pazarında Sony PlayStation 4’ün gerisinde seyrediyor.
Windows için cihaz üreticilerinden elde edilen gelir sadece yüzde 2 oranında azaldı. Düşüş hızının yavaşlaması geleneksel PC ve dizüstü bilgisayar pazarında yıllardır yaşanan gerilemenin artık sona ermek üzere olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Microsoft’un Windows XP’ye yönelik desteğini sonlandırmasının ardından bireysel ve kurumsal kullanıcılar alternatif olarak Windows 7’yi tercih ederken, özellikle kurumlarda Windows 8’e geçişin pek güçlü olmadığı görülüyor. Yazılım konusundaki odağını Windows 10’a çeviren Microsoft, Teknik Ön İzleme sürümünü bir süre önce yayınladığı işletim sisteminin tam sürümünü 2015’in ortasında faaliyete geçirmeyi planlıyor.
Microsoft’un mobil çalışmaları platformlar arasında geçiş özellikleri taşısa da, şirket hâlen Windows Phone lisansları satmaya ve büyümeyi ateşlemek için giriş seviyesi cihazlara odaklanmaya devam ediyor. 2015 mali yılının ilk çeyreğinde Lumia 930, 630 ve 530’u satışa sunan şirket, yeni donanım ortaklarıyla anlaşmaya varmıştı. Bir önceki yılın aynı döneminde 8.8 milyon telefon satan Microsoft, geride kalan üç aylık dönemde ise 9.3 milyon Lumia serisi cihaz satmayı başardı.
Sunucu ve bulut konusunda sunulan teklifler de şirket için hayati bir güç kaynağı olmaya devam ediyor. Sunucu gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artarken; kurumsal bulut gelirlerinde de Office 365, Azure ve Dynamics CRM sayesinde yüzde 128’lik bir artış kaydedildi. İşin bireysel kullanıcı kısmına bakıldığında ise Office 365 Home ve Personal abonelerinin sayısının 5.6 milyondan 7 milyona yükseldiği görülüyor. Ancak Office’in bireysel kullanıcı gelirlerinde yaşanan yüzde 5’lik düşüş, şirketin bulutta Office teklifini bireysel kullanıcılara anlatmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini gösteriyor.
Sonuçları değerlendiren Microsoft CEO’su Satya Nadella, Xbox’a olan bağlılıklarının altını çizdi ve hem PC’de hem de konsollarda oyun deneyimini geliştireceklerini belirtti. Cortana ve ses tanıma konusunda rekabetçi olmalarının temel nedeni olarak üretkenliği gösteren CEO, bu yöndeki çalışmaların Kinect ve Xbox ile başladığını ifade etti. Bulut bilişimle ilgili olara da değerlendirmelerde bulunan Nadella, Azure’un tüm uygulamalarının ortak çatısı olduğunu dile getirdi.