Teknoloji

Meta, Facebook ve Instagram için yüz tanıma teknolojisini yeni güvenlik özellikleriyle geri getiriyor

meta

Meta, üç yıl önce Facebook’un “yüz tanıma” sistemini kapatmasının ardından, bu teknolojiyi Facebook ve Instagram’da dolandırıcılıkla mücadele ve hesap kurtarma amacıyla yeniden kullanıma sunacağını duyurdu. Şirket, bu yeni araçların kullanıcı güvenliğini artıracağını belirtti.

Meta’nın ilk test aşaması, ünlülerin ve diğer tanınmış kişilerin yüzlerini kullanarak yapılan dolandırıcılık reklamlarını tespit etmek amacıyla yüz tanıma teknolojisini kullanacak. Meta, bir blog yazısında, “Sistemlerimiz, bir reklamın ünlü bir kişinin yüzünü içerdiğini ve dolandırıcılık olabileceğini düşündüğünde, yüz tanıma teknolojisiyle reklamdaki yüzü ünlünün Facebook ve Instagram’daki profil fotoğraflarıyla karşılaştıracağız. Eğer bir eşleşme ve dolandırıcılık tespit edersek, bu reklamı engelleyeceğiz,” ifadelerine yer verdi.

Şirket, bu özelliği küçük bir ünlü ve tanınmış kişi grubuna şimdiden sunduğunu ve önümüzdeki haftalarda daha fazla kişiyi otomatik olarak bu korumaya dahil etmeye başlayacağını açıkladı. Ancak kullanıcılar, bu korumayı devre dışı bırakma seçeneğine sahip olacak. Meta’nın içerik politikası başkan yardımcısı Monika Bickert, ünlülerin reklamlarını kötüye kullanan “celeb-bait” dolandırıcılıklarını fark etmenin zor olduğunu çünkü birçok meşru şirketin de ürünlerini tanıtmak için ünlüleri kullandığını belirtti. Yeni yüz tanıma özelliğinin ise bu süreci hızlandıracağını ve daha doğru sonuçlar vereceğini vurguladı.

Meta ayrıca Facebook ve Instagram’daki uzun süredir devam eden bir başka sorun olan hesap kurtarma işlemi için de yüz tanıma araçlarını test ediyor. Şirket, kullanıcıların kilitlenen hesaplarına erişimlerini yeniden sağlamak için bir “video selfie” seçeneği üzerinde çalışıyor. Bu özellik, kullanıcıların kendilerinin kısa bir videosunu yüklemelerini ve bu videonun profil fotoğraflarıyla eşleştirilmesini içeriyor. Aynı zamanda, şüpheli hesap ele geçirme durumlarında da bu araç kullanılacak ve çalınmış kimlik bilgileriyle hesaplara erişimi önleyecek.

Bu aracın, herkesin hesaplarına erişim sorunlarını çözmeyebileceği de belirtiliyor. Örneğin, birçok işletme sayfasında kişi profili fotoğrafı bulunmadığı için bu kullanıcılar, Meta’nın mevcut hesap kurtarma seçeneklerini kullanmaya devam etmek zorunda kalacak. Ancak Bickert, bu yeni sürecin kötü niyetli kişilerin Meta’nın destek araçlarını suistimal etmesini daha zor hale getireceğini ifade etti.

Meta, her iki yeni özellikle ilgili olarak yüz verilerinin yalnızca karşılaştırma amacıyla kullanılacağını ve işlem tamamlandıktan hemen sonra silineceğini vurguluyor. Ayrıca, bu özelliklerin isteğe bağlı olduğunu belirten şirket, ünlülerin dolandırıcılık reklamlarından korunmak için bu özelliği devre dışı bırakmaları gerektiğini, aksi takdirde otomatik olarak korunacaklarını açıkladı.

Meta’nın yüz tanıma teknolojisine geri dönüşü, özellikle şirketin geçmişte bu teknolojiyle ilgili yaşadığı yasal sorunlar ve gizlilik endişeleri göz önüne alındığında dikkat çekici. Şirket, 2021 yılında otomatik fotoğraf etiketleme özelliğini kapatmış ve 1 milyardan fazla kullanıcının yüz verilerini silmişti. Illinois ve Teksas gibi eyaletlerde açılan davalar sonucu Meta, Illinois yasasına uygun olarak 650 milyon dolar ve Teksas’taki bir başka davada 1.4 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Meta yeni özelliklerini Avrupa’ya götürmeyecek

Bu yeni özelliklerin ise başlangıçta Illinois ve Teksas’ta kullanılamayacağı belirtildi. Ayrıca İngiltere ve Avrupa Birliği’nde de bu teknolojinin kullanıma sunulması beklenmiyor. Meta yetkilisi, bu bölgelerde düzenleyicilerle görüşmelerin sürdüğünü ve teknolojinin 2025 yılında küresel ölçekte kullanılmasının planlandığını ifade etti.