Yapay zekâ kodunun özel mi yoksa açık kaynak mı olması gerektiğine dair tartışmada henüz bir sonuç alınmış değil. OpenAI, GPT-4 gibi projelerinin kodlarını gizli tutarken; Meta araştırmacı ve akademisyenlerin LLaMA adını taşıyan dil modeline erişmesine izin veriyor. Şirketin şimdi de yapay zekâsının diğer şirketler tarafından özelleştirilebilecek ticari bir versiyonunu çıkarmaya hazırlandığı söyleniyor.
Bu hamle, Meta’nın yapay zekâ alanında Google ve OpenAI gibi rakiplerini yakalamasına yardımcı olabilir. Şirketin başkan yardımcısı ve yapay zekâ çalışmalarının tepe ismi olan Yann Le Cun, bir süre önce katıldığı bir konferansta “Yapay zekânın rekabet ortamı, önümüzdeki aylarda, belki de aslında olmayanlar kadar iyi olan açık kaynaklı platformların ortaya çıkacağı önümüzdeki haftalarda tamamen değişecek” şeklinde konuşmuştu. Şirketin her bir kullanıcı tipine özel yapay zekâ sohbet botları oluşturabileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.
Açık kaynak modellerin hem olumlu hem de olumsuz noktalarının olduğu söylenebilir. Bir yapay zekâya farklı yeteneklere sahip geniş bir insan grubu sağlamak, veri artışına paralel olarak modelin daha hızlı öğrenmesine yardımcı olabilir. Ekstra gözler hataları ve güvenlik sorunlarını tespit ederek geliştiricilerin bu sorunları daha hızlı şekilde düzeltmesini mümkün kılabilir.
Öte yandan, kodu kullanan herkesin iyi niyetli olmayabileceğini de unutmamak gerekiyor. Bu teknoloji endüstrisindeki ve dışındaki birçok kişiyi ilgilendiren tehlikeli sonuçların doğmasına neden olabilir.
Meta ticari yapay zekâ modelini başlangıçta ücretsiz olarak sunabilir
Meta’nın ticari yapay zekâ modeline erişimin başlangıçta ücretsiz olabileceği, ancak daha sonrasında bu durumun değişebileceği belirtiliyor. Şirkete yakın kaynaklar, modelde değişiklik veya uyarlama yapmak isteyen kurumsal müşterilerin para ödemek zorunda olabileceğini dile getiriyor.