Manşetler

Meta yapay zekâ için dünyanın en hızlı süper bilgisayarını geliştiriyor

meta süper bilgisayar

Meta, yeni bir yapay zekâ (AI) süper bilgisayarının ilk aşamasını tamamladı. AI Research SuperCluster (RSC) bu yıl içinde tamamen inşa edildikten sonra; şirket bunun, yaklaşık 5 exaflop karma hassas hesaplama gerçekleştirebilen, gezegendeki en hızlı AI süper bilgisayarı olacağına inanıyor.

Şirket RSC’nin, araştırmacıların trilyonlarca örnekten öğrenebilecek daha iyi AI modelleri geliştirmelerine yardımcı olacağını söylüyor. Diğer şeylerin yanı sıra, modeller daha iyi artırılmış gerçeklik araçları oluşturabilecek ve Meta’ya göre metni, görüntüleri ve videoyu birlikte sorunsuz bir şekilde analiz edebilecek. Bu çalışmanın çoğu, yapay zekâ destekli uygulamaların ve ürünlerin kilit bir role sahip olacağını söylediği “metaverse” vizyonuna hizmet ediyor.

“RSC’nin, örneğin, her biri farklı bir dil konuşan büyük insan gruplarına gerçek zamanlı sesli çevirileri güçlendirebilen, böylece bir araştırma projesinde sorunsuz bir şekilde iş birliği yapabilmeleri veya bir AR oyunu oynayabilmeleri için tamamen yeni AI sistemleri oluşturmamıza yardımcı olacağını umuyoruz” diyor bir blog göndersinde teknik program yöneticisi Kevin Lee ve yazılım mühendisi Shubho Sengupta.

RSC şu anda toplam 6080 GPU’lu 760 Nvidia DGX A100 sistemine sahiptir. Meta, mevcut versiyonun zaten gezegendeki en hızlı AI süper bilgisayarları arasında olduğuna inanıyor. İlk kıyaslamalara dayanarak, RSC’nin şirketin eski kurulumuna kıyasla bilgisayarlı görüş tabanlı iş akışlarını 20 kata kadar ve Nvidia Toplu İletişim Kitaplığı’nı dokuz kattan daha hızlı çalıştırabileceğini iddia ediyor.

Meta, RSC’nin büyük ölçekli doğal dil işleme modellerini de üç kat daha hızlı eğitebileceğini söylüyor. Bu nedenle, bir eylemin, sesin veya görüntünün zararlı mı yoksa iyi huylu mu olduğunu belirleyen AI modelleri daha hızlı eğitilebilir. Şirkete göre bu araştırma, insanları Facebook ve Instagram gibi mevcut hizmetlerde ve metaverse’de yardımcı olacak.

Meta, RSC’yi çalıştırmak için gerekli fiziksel altyapı ve sistemleri oluşturmanın yanı sıra, kullandığı gerçek hayattaki eğitim verilerini korumak amacıyla çeşitli güvenlik ve gizlilik kontrollerinin bulunması gerektiğini söyledi. Kamuya açık veri kümeleri yerine üretim sistemlerinden elde edilen gerçek hayat verilerini kullanarak, örneğin zararlı içeriği belirleyerek araştırmasını daha etkin bir şekilde kullanabileceğini söylüyor.

Bu yıl Meta, RSC’deki GPU sayısını 16 bine çıkarmayı planlıyor. Bunun yapay zekâ eğitim performansını 2,5 kattan fazla artıracağını söylüyor. 2020’nin başlarında proje üzerinde çalışmaya başlayan şirket, RSC’nin yapay zeka modellerini bir exabayta kadar olan veri kümeleri üzerinde eğitmesini istedi. Bu, 36 bin yıllık yüksek kaliteli videoya eşdeğer.

Lee ve Sengupta, “Hesaplama yeteneğinde böyle bir adım işlevi değişikliğinin, yalnızca mevcut hizmetlerimiz için daha doğru AI modelleri oluşturmamıza değil, aynı zamanda özellikle meta veri tabanında tamamen yeni kullanıcı deneyimlerine olanak sağlamamıza olanak vermesini bekliyoruz.” dedi.