Teknoloji

Meta, yapay zeka ile düzenlenen içeriklerdeki etiketleri daha az belirgin hâle getiriyor

meta yapay zeka

Meta, Instagram, Facebook ve Threads platformlarında yapay zeka (AI) ile düzenlenen içeriklerin etiketlenme şeklini güncelliyor. Yapay zeka kullanılarak düzenlenen görüntü ve videoların “AI Bilgisi” etiketi, kullanıcı adının hemen altında değil, içeriklerin sağ üst köşesinde yer alan bir menüde görünecek. Bu değişiklik, Meta’nın paylaştığı bir blog yazısında duyuruldu.

Kullanıcılar, bu menüye tıklayarak içerikte yapay zeka ile düzenleme yapılıp yapılmadığını ve ne tür değişiklikler yapıldığını öğrenebilecek. Daha önce Meta, Photoshop gibi AI özellikleri barındıran araçlarla hafif düzenlemeler yapılmış veya tamamen yapay zeka ile üretilmiş içeriklere “AI Bilgisi” etiketi ekliyordu. Şirket, bu değişikliğin, görüntü ve videolarda kullanılan yapay zekanın boyutunu daha doğru bir şekilde yansıtmak amacıyla yapıldığını belirtti.

Meta yapay zeka etiketlerini neden güncelliyor?

Sosyal medya devi, temmuz ayında tanıttığı bu etiketleme sistemini, önceki “Yapay Zeka ile Yapıldı” etiketine yönelik eleştiriler sonrası güncelleme kararı aldı. Fotoğrafçılar ve içerik üreticileri, kendi çektikleri gerçek fotoğrafların yanlış bir şekilde yapay zeka ile oluşturulmuş gibi etiketlenmesinden şikayet etmişti. Şirket, yaptığı güncellemede, “Yapay zeka aracı ile oluşturulduğunu tespit ettiğimiz içeriklere hâlâ ‘AI Bilgisi’ etiketini ekleyeceğiz ve bu içeriğin endüstri tarafından paylaşılan sinyallerle mi, yoksa kişinin kendi bildirimleri ile mi etiketlendiğini göstereceğiz” dedi. Şirket, bu değişikliklerin gelecek hafta itibarıyla kullanıma sunulmaya başlanacağını da ekledi.

meta yapay zeka

Meta’nın bahsettiği “endüstri tarafından paylaşılan sinyaller” arasında Adobe’nin Firefly yapay zeka araçlarıyla oluşturulan içeriklere uyguladığı C2PA destekli Content Credentials (İçerik Bilgileri) meta verileri yer alıyor. Benzer şekilde Google, kendi yapay zeka araçlarıyla üretilen içeriklere SynthID adlı dijital filigranlar eklediğini duyurmuştu. Ancak Meta, hangi sistemleri ve ne kadarını kontrol ettiği hakkında net bir bilgi paylaşmadı.

Öte yandan, yapay zeka ile düzenlenmiş gerçek görüntülerde etiketlerin tamamen kaldırılması, kullanıcıların yanıltıcı içeriklerden korunmasını zorlaştırabilir. Özellikle yeni telefonlardaki yapay zeka düzenleme araçları giderek daha inandırıcı hale gelirken, kullanıcıların manipüle edilmiş görüntüleri fark etmesi zorlaşabilir.