Diğer şirketler konuşmaya dayalı yapay zekâya odaklanırken, Meta‘nın aklında daha büyük hedefler var gibi görünüyor. Sosyal medya devinin yapay genel zekâ üzerinde çalıştığı açıklandı.
Mark Zuckerberg, geçtiğimiz gün paylaştığı bir Reels videosunda şirketinin yapay genel zekâ üstünde çalıştığını açıkladı. BU özel yapay zekâ türü, genellikle insan düzeyinde yapay zekâ olarak tanımlanıyor. Şirketin AI araştırma ekiplerinden ikisi, yapay genel zekâyı geliştirmek ve açık kaynak hâline getirmek için birleştirildi.
Paylaşılan videonun altında şu açıklama yer alıyor: “Yapay zekâ çalışmalarımızla ilgili bazı güncellemeler. Uzun vadeli vizyonumuz, genel zekâyı oluşturmak, sorumlu bir şekilde açık kaynak sağlamak ve herkesin faydalanabilmesi için geniş çapta kullanılabilir hale getirmektir. Bunu desteklemek için iki büyük yapay zekâ araştırma çabamızı (FAIR ve GenAI) birbirine yaklaştırıyoruz. Şu anda yeni nesil modelimiz Llama 3’ü eğitiyoruz ve gelecekteki yol haritamızı desteklemek için bu yılın sonuna kadar 350 bin H100 ve diğer GPU’ları da eklerseniz genel olarak neredeyse 600 bin H100 eşdeğeri hesaplama dahil olmak üzere devasa bir bilgi işlem altyapısı oluşturuyoruz. . Ayrıca Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri gibi yeni yapay zekâ merkezli bilgi işlem cihazları geliştirme konusunda kaydettiğimiz ilerleme konusunda da gerçekten heyecanlıyız. Yakında çok daha fazlası gelecek.”
Meta süper yapay zekâ konusunda aceleci olmayacak
Bu açıklama, Meta’nın baş bilim insanı Yann LeCun’un aralık ayında süper yapay zekânın yakın zamanda geleceğine dair şüphelerini dile getirmesinin ardından geldi. Fransız bilgisayar bilimcisi, mevcut yapay zekâ sistemlerinin bir miktar duyarlılığa ulaşmasının hâlâ onlarca yıl uzakta olduğuna inandığını söyledi. LeCun ayrıca insan düzeyinde yapay zekâya ulaşmadan yıllar önce kedi veya köpek düzeyinde yapay zekâya sahip olma ihtimalimizin daha yüksek olduğunu da ekledi.