Yapay zekânın gelişimi ve güvenliğiyle ilgili endişeler, çok az düzenleme olması nedeniyle hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Buna yönelik en yeni sektörel çözüm girişimi Meta ve IBM’den geldi. İki şirket AI Alliance isimli organizasyonu hayata geçirdi.
AI Alliance’ın misyonu “açık bir topluluğu teşvik etmek ve geliştiricilerin ve araştırmacıların yapay zekada sorumlu inovasyonu hızlandırmasını sağlarken; bilimsel titizlik, güven, güvenlik, güvenlik, çeşitlilik ve ekonomik rekabet gücü tesis etmek” şeklinde tanımlanıyor. Bu çalışmanın bir kısmı, OpenAI ve Google gibi şirketlerin özel modellerine ters düşen, kamu kaynak koduna sahip açık kaynaklı AI modellerinin sayısını artırma çabalarını da kapsıyor.
Açık kaynak kullanımı AI Alliance’ın temel direği olarak tanımlanabilir. Meta’nın küresel işlerden sorumlu başkanı Nick Clegg, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yapay zekânın açıkça geliştirilmesinin daha iyi olduğuna inanıyoruz; daha fazla kişi avantajlara erişebilir, yenilikçi ürünler geliştirebilir ve güvenlik üzerinde çalışabilir. AI Alliance, modeller açıkça paylaşılsa da paylaşılmasa da hepimizin ilerleme kaydetmesine yardımcı olabilecek araçları ve bilgileri paylaşmak için araştırmacıları, geliştiricileri ve şirketleri bir araya getiriyor. Yapay zekâdaki en son teknolojiyi geliştirmek ve herkesin sorumlu bir şekilde geliştirme yapmasına yardımcı olmak için iş ortaklarımızla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
AI Alliance açıklamasında, yapay zekâ sistemlerinin sorumlu bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için kriterlerin geliştirilmesi gibi belirli hedeflere sahip her türlü projeyi “başlatacağını veya geliştireceğini” vurguladı. İncelenmiş araçlardan oluşan bir katalog hazırlamak ve geliştiricilerin bunları kullanmasına destek olmanın da AI Alliance’ın hedefleri arasında bulunması gerektiği belirtiliyor.
Diğer girişimlerin yanı sıra; halkı ve politika yapıcıları yapay zekânın birçok yönü hakkında bilgilendiren eğitim kaynakları oluşturmak veya yapay zekâyı güvenli bir şekilde geliştirmenin yollarını vurgulayan girişimler ve etkinlikler başlatmak da dahil olmak üzere güvenlik ve şeffaflığa odaklanmak da AI Alliance’ın planları arasında yer alıyor.
Meta ve IBM bu girişimde yalnız değil
Meta ve IBM’e bu girişimde Intel, NASA, Cleveland Clinic ve Yale Üniversitesi gibi dünya çapında 50’den fazla kuruluş ve eğitim kurumu katılıyor. ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’nin kurucu üyelerden biri olmadığını belirtmekte fayda var.