Meta çatısı altındaki soyal medya platformlarından biri olan Threads’in “Sizin İçin” sekmesindeki etkileşim tuzakları giderek artıyor. Instagram’ın başındaki isim Adam Mosseri, bu durumu kabul ederek şirketin bu tür içeriklerin yayılmasını kontrol altına almak için çalıştığını açıkladı.
Mosseri, Threads üzerinden yaptığı paylaşımda, “Threads’te etkileşim tuzaklarında bir artış gördük ve bunu kontrol altına almak için çalışıyoruz,” dedi. Ancak bu sorunun çözümü için hangi adımların atılacağını belirtmedi ve konuyla ilgili “daha fazla gelişme olacağını” söyledi.
Mosseri’nin açıklamaları, Meta yöneticisinin bu sorunu ilk kez kabul ettiğini gösteriyor. Bu konu, Threads kullanıcıları arasında giderek daha fazla tartışılmaya başlanan bir sorun haline gelmiş durumda. Özellikle uygulamanın algoritma tabanlı “Sizin İçin” akışına varsayılan olarak ayarlanması, etkileşim odaklı gönderilerin daha fazla görünürlük kazanmasına neden oluyor. Bu tür içerikler, birçok kullanıcı tarafından istenmeyen olarak değerlendirilse de, çok sayıda yanıt aldığı için viral hale gelebiliyor.
Ancak bu sorunun çözümü oldukça karmaşık olabilir, çünkü “etkileşim tuzağı” olarak adlandırılan içerikler Threads’te birçok farklı şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bazı içerikler, Facebook’ta yaygın olarak paylaşılan “copypasta” tarzı spam mesajlardan oluşurken, bazı hesaplar Reddit tarzı açık uçlu sorular paylaşıyor. Ayrıca Business Insider’dan Katie Notopoulos’un da belgelediği gibi, kullanıcıların öfkesini tetikleyen tartışmalı konulara değinen paylaşımlar da bu etkileşim tuzaklarının bir parçası.
Özellikle kutuplaştırıcı konulara değinen bu tür paylaşımlar, kullanıcıları kışkırtmak ve öfkeli tepkiler almak için tasarlanmış gibi görünüyor. Örneğin, birçok kullanıcı tanımadıkları kişilerin akışında aniden beliren “Küçük çocuklar uçaklara alınmalı mı?” gibi soruların tartışıldığı yüzlerce yanıt içeren gönderilere maruz kalıyor. Notopoulos, iki yıl önce viral olan bir tweet ve Reddit gönderisinden esinlenerek yaptığı deneyde, “oyun arkadaşları için gelen çocuklara yiyecek verilmeli mi?” sorusuyla 1 milyondan fazla görüntülenme ve 5 binden fazla yanıt almayı başardı.
Meta, Threads algoritmasının detaylarını paylaşmadı
Mosseri ve Meta, Threads algoritmasının bu tür içeriklerin viral olmasını nasıl bu kadar kolaylaştırdığını henüz tam olarak açıklamasa da, bu durumun yanıtların uygulamanın algoritmasında büyük öncelik taşımasıyla ilgili olduğu düşünülüyor. Mosseri, “Her yanıt veya yorum iyi değildir” diyerek algoritmanın bu zayıflığını kabul etti.