Teknoloji

Meta’nın Ray-Ban gözlükleri artık hatırlatmalar yapabilecek

meta ray-ban

Meta’nın Ray-Ban akıllı gözlükleri, AI donanımında bugüne kadarki en başarılı örneklerden biri olarak kabul ediliyor. Şimdi ise Meta, gözlükleri daha da “akıllı” hale getiren bir dizi yazılım güncellemesi ve sınırlı sayıda üretilen yeni şeffaf Ray-Ban modeliyle bu deneyimi ileriye taşıyor.

Meta, çarşamba günü düzenlediği Connect konferansında Ray-Ban Meta gözlükleri için yeni özellikler duyurdu. Bu özelliklerden biri olan “Hatırlatmalar,” gözlüğün baktığınız şeyin fotoğrafını çekip daha sonra telefonunuza gönderilecek bir bildirimle sizi bilgilendirmesini sağlıyor. Ayrıca, gözlüklerle QR kodlarını tarayabilecek ve baktığınız telefon numaralarını doğrudan arayabileceksiniz.

Meta Ray-Ban gözlükler, halihazırda sabit görüntüler üzerinden birkaç dili çevirebiliyor. Ancak Meta, gerçek zamanlı dil çevirisi üzerinde çalıştığını ve bu çeviriyi gözlüklerin hoparlörlerinden duyabileceğinizi açıkladı. Önümüzdeki aylarda kullanıma sunulması planlanan bu özellik, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dilleri arasında anlık çeviri yapabilecek.

Yazılım güncellemelerinin yanı sıra, Meta, Ray-Ban’in ana şirketi EssilorLuxottica ile birlikte yeni geçiş lenslerini de piyasaya sürüyor. Ayrıca, eski tarz Game Boy Color’ı anımsatan şeffaf çerçeveli sınırlı sayıda üretilen bir model de tanıtıldı. Bu yeni model, tüm teknolojiyi gözler önüne seren şeffaf çerçevelere sahip ve bugün satışa sunulmuş durumda. Ancak yalnızca 7.500 adet üretildi.

Şirket, satış rakamlarını resmi olarak açıklamamış olsa da, CEO Mark Zuckerberg, gözlüklerin beklentilerin ötesinde bir başarı yakaladığını ve bu nedenle EssilorLuxottica’nın üretimi artırdığını belirtti. IDC tarafından yapılan tahminlere göre Meta, 700.000’den fazla gözlük sevk etti ve siparişler bu yılın ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine kadar iki katına çıktı.

Meta akıllı gözlüklerin geleceği konusunda umutlu

Zuckerberg, akıllı gözlüklerin geleceği hakkında umutlu görünüyor. Bu hafta The Verge’den Alex Heath ile yaptığı röportajda, “Meta AI, gözlüklerin giderek daha belirgin bir özelliği haline geliyor ve yapılabilecek daha fazla şey var. Telefonlarımızı tamamen bırakmayacağız, ancak yavaş yavaş gözlüklerimizle daha fazla şey yapmaya başlayacak ve telefonlarımızı cebimizde daha çok tutacağız.” dedi.

Bu gözlüklerin, yapay zeka ile etkileşim şeklimizi gerçekten değiştirip değiştirmeyeceği henüz belli değil. Ancak Meta’nın en son güncellemeleri, yüzümüzde bir AI asistanının daha pratik bir gerçeklik haline gelmesine yönelik net bir yol haritası sunduğunu gösteriyor.