Teknoloji

Meta, bütçe dostu Quest 3S VR başlığını tanıttı

meta quest 3s

Meta, yıllık Connect etkinliğinde bütçe dostu Quest 3S VR başlığını duyurdu. Aylardır şirketin, başarılı Quest 3’ün daha uygun fiyatlı bir versiyonu üzerinde çalıştığı söylentileri dolaşıyordu ve sonunda Quest 3S, 300 dolarlık fiyat etiketiyle tanıtıldı.

Quest 3S, orijinal Quest 3’e oldukça yakın özelliklere sahip ve 500 dolarlık fiyatına kıyasla önemli bir bütçe seçeneği sunuyor. Cihaz, aynı Qualcomm Snapdragon XR2 Gen2 işlemcisini kullanıyor ve 8 GB RAM ile donatılmış. Bu sayede, yakında piyasaya sürülecek olan Batman: Arkham Shadow gibi Quest 3’e özel oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyor. Ayrıca, karma gerçeklik uygulamaları ve oyunlar için tam renkli geçiş özelliği sunan başlık, geçen yılki modelde kullanılan kumandalarla birlikte geliyor. Yenileme hızı ise 90Hz ile 120Hz arasında değişiyor.

Quest 3S’te kullanılan dış sensörler ve kameralar da Quest 3 ile neredeyse aynı görünüyor. Cihazda stereoskopik renkli geçiş için iki RGB kamera, el ve kumanda takibi için dört VGA kamera yer alıyor. Bu kameralar, kullanıcının 3D alandaki hareketlerini ve konumunu algılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca, iki adet LED ışık da aydınlatma için eklenmiş.

Peki, bu uygun fiyatın sırrı ne? Meta’nın 200 dolarlık fiyat farkını bir şekilde kapatması gerekiyor. Öncelikle, cihazda pancake lensler bulunmuyor ve 4K içerik desteği de sunulmuyor. Fresnel lenslerle donatılan Quest 3S, Quest 2’deki benzer bir çözünürlüğe sahip: göz başına 1832 x 1920 piksel ve 20 PPD (her derece başına düşen piksel). Görüş alanı ise standart Quest 3’e kıyasla biraz daha dar.

Depolama kapasitesinde de önemli bir değişiklik var. Temel model 128 GB depolama alanı ile geliyor, ancak 400 dolarlık fiyat etiketiyle 256 GB’lık bir seçenek de mevcut. Ayrıca, Meta Quest 3’ün 512 GB’lık modeli 650 dolardan 500 dolara indirilmiş durumda. Quest 3S’in giriş seviyesi modeli ise depolama açısından bu modelin yaklaşık dörtte birine sahip.

Meta Quest 3S ile pil ömrü uzuyor

Quest 3S’in avantajlarından biri ise pil ömrünün Quest 3’e kıyasla biraz daha iyi olması. Meta’ya göre, Quest 3S bir şarjla yaklaşık 2.5 saat kullanım sunarken, Quest 3 bu sürenin 2.2 saat olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, tatil sezonu için de güzel bir sürpriz var. Quest 3 veya 3S modellerinden herhangi birini satın alan kullanıcılar, Ekim ayında piyasaya sürülecek olan Batman: Arkham Shadow dijital kopyasına ücretsiz sahip olacaklar. Meta, geçen yıl da Asgard’s Wrath 2 oyununu aynı şekilde hediye etmişti. Bu kampanya Nisan ayına kadar devam edecek.

Quest 3S, Quest 3 aksesuarlarının çoğuyla uyumlu. Ancak, cihazla birlikte gelen standart kafa bandının oldukça rahatsız edici olduğu biliniyor. Bu yüzden, özellikle bataryalı Elite Strap yatırım yapmaya değer bir aksesuar olarak öne çıkıyor.

Quest 3S için ön siparişler şimdiden başlamış durumda ve cihazın 15 Ekim’de sevkiyatı yapılacak. Quest 3S’in piyasaya sürülmesiyle birlikte Meta, Quest 2 ve Quest Pro modellerini yavaş yavaş üretimden kaldırıyor. Mark Zuckerberg, kullanıcılarına yeni ürünler sunarken, eski modelleri de tarihe gömüyor.