Teknoloji

Meta, WhatsApp ve Instagram dahil olmak üzere çeşitli birimlerde işten çıkarmalara başladı

instagram meta messenger

Meta; WhatsApp, Instagram ve Reality Labs gibi farklı departmanlarında işten çıkarmalara başladı. Şirket genelinde geniş çaplı bir işten çıkarma yerine, bu küçük çaplı kesintilerin belirli ekiplerin yeniden yapılandırılmasıyla paralel olduğu gözlemleniyor.

Bazı Meta çalışanları, işten çıkarıldıklarına dair sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapmaya başladı. Bu isimlerden biri, daha önce uygulamalara eklenen duyurulmamış özellikleri raporlayarak tanınan ve 2023’te Meta’nın Threads ekibine katılan Jane Manchun Wong oldu.

Meta’nın sözcüsü Dave Arnold, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Bugün Meta’daki bazı ekipler, uzun vadeli stratejik hedeflerle ve lokasyon stratejileriyle uyumlu olacak şekilde kaynaklarını yeniden düzenliyor. Bu süreç, bazı ekiplerin farklı lokasyonlara taşınmasını ve bazı çalışanların farklı rollere geçmesini içeriyor. Bir pozisyonun kaldırıldığı durumlarda, etkilenen çalışanlar için başka fırsatlar bulmak adına yoğun çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Meta 2022’de 11 bin, 2023’te 10 bin kişiyi işten çıkarmıştı

Bu son işten çıkarma dalgası, şirketin Reality Labs bölümünde yılın başlarında gerçekleştirilen daha küçük çaplı işten çıkarmaları takip ediyor. Meta, pandemi sonrası büyüme konusundaki aşırı iyimserliğin ardından ilk olarak 2022 yılında 11 bin çalışanını işten çıkarmıştı. 2023’te ise CEO Mark Zuckerberg’in “verimlilik yılı” kapsamında 10 bin kişilik yeni bir işten çıkarma duyurusu yapıldı.

Meta’nın bu işten çıkarmaları, şirketin operasyonlarını daha verimli hale getirme ve uzun vadeli stratejilerini destekleme amacına yönelik. Özellikle teknoloji sektöründe artan rekabet ve maliyet yönetimi stratejileri, bu tür kararları zorunlu hale getiriyor.

Meta, pandemi sonrası büyüme konusunda yaşadığı zorlukların ardından, iş gücünü daraltmaya devam ederken şirketin gelecekteki hedefleri doğrultusunda daha odaklanmış bir yapıya bürünmeyi amaçlıyor. Reality Labs gibi bölümler, özellikle sanal ve artırılmış gerçeklik gibi yeni nesil teknolojilere yönelik yatırımların devam ettiği kritik alanlar olarak görülüyor. Ancak, şirketin bu alanlarda daha verimli çalışabilmesi için yeniden yapılanma süreçlerinin süreceği anlaşılıyor.

Tüm bu gelişmeler, Meta’nın uzun vadeli stratejik planlarına uyum sağlamak ve kaynaklarını bu doğrultuda optimize etmek için attığı adımların bir parçası olarak değerlendiriliyor.