Teknoloji

Meta gizlilik sorunları nedeniyle her gün büyük cezalar ödemek zorunda kalabilir

meta

Norveç’in veri korumadan sorumlu düzenleyici kurumu, Meta’nın Facebook ve Instagram kullanıcılarını takip etme pratiklerinin kullanıcı gizliliğini ihlâl ettiğine hükmetti. Şirket, eğer gerekli önlemleri almazsa 4 Ağustos ve 3 Kasım tarihleri arasında her gün 1 milyon Norveç kronu (2,6 milyon TL) ceza ödemek zorunda kalacak. Norveç’in gizlilik komisyonunun tepe yöneticisi Tobias Judin, “Bunun yasa dışı olduğu o kadar açık ki hemen müdahale etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Daha önce Avrupa Birliği de şirketin konum, kullanıcı davranışı gibi verileri reklam amacıyla kullanmasını mahkeme kararıyla yasaklamıştı. Norveçli düzenleyici kurum Datatilsynet’in kararını Avrupa Veri Koruma Kurulu’na bildirdiği ve bu nedenle cezanın Avrupa geneline yayılabileceği ifade edildi. Judin, kararın Meta üstündeki baskıyı artırmayı hedeflediğini belirtti. Bu noktada Norveç’in Avrupa’da Ortak Pazar’ın bir parçası olduğunu, ancak Avrupa Birliği üyesi olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Datatilsynet’in kararıyla ilgili olarak Meta’dan yapılan açıklamada incelemelerin sürdüğü ve kararın şirketin hizmetlerini etkilemeyeceğini belirtti. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “AB’deki ana düzenleyicimiz olan İrlanda Veri Koruma Komisyonu ile kararlarına uyum konusunda yapıcı bir şekilde ilişki kurmayı sürdürüyoruz. Yasal dayanaklarla ilgili tartışmalar bir süredir devam ediyor ve işletmeler bu alanda düzenleyici bir kesinlik eksikliğiyle karşı karşıya kalmaya.”

Veri gizliliği konusunda Meta’nın Avrupa’daki sıkıntılarının yeni olmadığını belirtmek gerekiyor. Kısa süre önce İrlanda Veri Koruma Komisyonu, şirketin reklam hedeflemesi için kullanıcı verisi toplayamayacağına hükmetmişti. Mayıs ayında ise Avrupa Birliği’ndeki kullanıcı verilerinin ABD’deki sunuculara transferi nedeniyle şirkete 1.2 milyar avro ceza kesilmişti.

Meta Threads’i Avrupa Birliği’ne getirmedi

Meta’nın Twitter’a rakip olarak çıkarttığı Threads de güvenlik endişeleriyle henüz Avrupa Birliği’nde kullanıma sunulmuş değil. Avrupa Birliği’nin yaptırımlarından çekinen şirket, Threads’e AB sınırları içinden VPN ile erişilmesini bile engelliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER