Teknoloji

Meta, Facebook Marketplace nedeniyle Avrupa’da ağır bir cezayla karşı karşıya kalabilir

meta facebook marketplace

Meta, Avrupa Komisyonu tarafından yeniden ağır bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. The Financial Times’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Komisyon, Meta’nın Marketplace hizmetini Facebook ile ilişkilendirerek rakiplerini zayıflatma girişimi nedeniyle Meta hakkında inceleme başlattı.

Eğer Meta suçlu bulunursa, küresel yıllık gelirinin yüzde 10’u kadar bir ceza alabilir. Bu oran, geçen yıl yaklaşık 135 milyar dolara ulaşan geliri dikkate alındığında ciddi bir miktara işaret ediyor. Ancak cezanın daha düşük bir seviyede kalması da olası ve Meta’nın cezaya itiraz edeceği neredeyse kesin.

Komisyon, 2019 yılında başlattığı ilk soruşturmasını üç yıl sonra ön bulgularla duyurdu. O dönemde rekabet politikalarından sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Meta, hakim sosyal ağı Facebook’u çevrimiçi ilan hizmeti olan Facebook Marketplace ile ilişkilendiriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Meta Facebook Marketplace dışındaki konular nedeniyle de AB ile sıkıntı yaşıyor

Vestager, ayrıca Meta’nın haksız ticaret koşulları uyguladığından ve rakip ilan hizmetlerine ait verileri kullanmasına izin verdiğinden endişe duyduklarını da belirtmişti. Eğer bu durum doğrulanırsa, Meta’nın uygulamaları Avrupa Birliği rekabet kurallarına aykırı olacak. Meta, seçim politikaları, bağımlılık ve reşit olmayanların güvenliği ile ilgili endişeler ve “rıza veya ödeme” modeli gibi başka soruşturmalarla da karşı karşıya.

Bu gelişme, Avrupa Komisyonu için geçiş dönemine denk geliyor. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, dün yeni ekibini açıklamıştı. İkinci döneminde Vestager’in yerine Teresa Ribera’nın atanması bekleniyor. Vestager’in görevden ayrılacağına dair ilk haberler, ağustos ayında ortaya çıkmıştı.

Avrupa Komisyonu’nun Meta’ya yönelik incelemeleri, şirketin Avrupa’daki konumunu daha da karmaşık hale getirebilir. Meta’nın Avrupa’da çeşitli alanlarda yürütülen soruşturmalarla karşı karşıya kalması, özellikle teknoloji devlerinin AB pazarında faaliyet gösterirken dikkatli olmalarını gerektiriyor. Avrupa Birliği’nin dijital platformlara yönelik sıkı regülasyon politikaları ve büyük teknoloji şirketlerine uygulanan baskılar, Meta’nın bu süreçteki mücadelesini daha da zorlaştırabilir.