Teknoloji

Meta, Facebook ve Instagram akışlarınıza yapay zeka tarafından üretilmiş görseller ekleyecek

meta ai

Meta, kullanıcıların ilgilerine ve güncel trendlere göre yapay zeka tarafından üretilen içerikleri doğrudan Facebook ve Instagram akışlarına yerleştirmeyi test ediyor. Meta Connect etkinliğinde duyurulan bu yeni özellikle, yüzünüz de dahil olmak üzere AI ile oluşturulan içeriklerle karşılaşabilirsiniz.

Bu içeriklerle karşılaştığınızda, “Sizin İçin Tasarlandı” etiketiyle sunulacak ve görselleri paylaşma veya gerçek zamanlı olarak yeni bir resim oluşturma seçeneğiniz olacak. Örneğin, Meta’nın gösterdiği bir örnek, “büyünün havada olduğu büyülü bir alem” gibi AI ile üretilmiş görüntüler içeriyordu. Ancak bazı içeriklerde kullanıcıların yüzü yer alacak ki, bu durum birçok kullanıcı için kaydırma sırasında karşılaşılması rahatsız edici olabilir.

Gösterilen örneklerde, kullanıcıların kendilerini bir video oyunu karakteri ya da uzayı keşfeden bir astronot olarak hayal etmelerini sağlayan görüntüler bulunuyordu. Bu resimler, kişinin fotoğraflarını kullanarak yapay zeka tarafından oluşturulan senaryolarda yeniden yaratılmış.

Meta sözcüsü Amanda Felix, The Verge’e yaptığı açıklamada, platformun yalnızca kullanıcının “Kendinizi Hayal Edin” özelliğine katıldığı, bu özellikle bağlantılı fotoğrafları yüklediği ve hizmet şartlarını kabul ettiği durumlarda yüz tanıma yoluyla AI görselleri oluşturacağını belirtti. Ayrıca kullanıcılar, AI tarafından oluşturulan bu görselleri akışlarından kaldırabilecek.

Geçtiğimiz hafta 404 Media, Snapchat’in AI selfie özelliğini kullananların, şirketin bu görselleri reklamlar için kullanmasına izin verdiğini ortaya çıkarmıştı. Ancak bu reklamlar yalnızca kullanıcının kendisi tarafından görülebiliyordu. Facebook ve Instagram’ın da benzer şekilde, AI tarafından üretilen içeriği yalnızca kullanıcıya göstereceği ve paylaşımın isteğe bağlı olacağı belirtiliyor.

Mark Zuckerberg: Bu Meta için mantıklı bir adım

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, The Verge‘den Alex Heath ile yaptığı röportajda, yapay zeka görüntülerinin eklenmesinin Facebook ve Instagram için “mantıklı bir sonraki adım” olduğunu söyledi. Zuckerberg, “Zamanla akışların, başlangıçta takip ettiğiniz kişilerin içerikleriyle dolduğunu, ancak artık yapay zeka tarafından ilginizi çekebilecek içerikleri de göstereceğimizi” belirtti. Ancak bu özelliğin ne kadar yaygınlaşacağı, başarılı olup olmamasına ve kullanıcı deneyimine bağlı olacak.

Meta, bu özelliğin şimdilik bir test aşamasında olduğunu ve ne kadar yayılacağı konusunda henüz net bir bilgi paylaşmadı. Ancak AI ile üretilen görsellerin akışlara eklenmesi, bu platformların bir zamanlar arkadaşlarla bağlantıda kalmak için kullanılan alanlarından daha da uzaklaşmasına neden olabilir.