Meta, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle Avustralya’daki 311 bin kullanıcıya 50 milyon Avustralya doları (1,10 milyar TL) ödemeyi kabul etti.
Meta’nın Avustralya Bilgi Komiserliği Ofisi (OAIC) ile vardığı bu anlaşma, dört yıllık bir hukuki sürecin ardından geldi. Daha önce ABD’de 725 milyon dolarlık bir tazminat ödemesiyle sonuçlanan dava, İngiltere ve diğer ülkelerde de çeşitli anlaşmalarla gündeme gelmişti.
Avustralya Bilgi Komiseri Elizabeth Tydd, yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma, Cambridge Analytica olayına dair gündeme gelen gizlilik endişelerini çözmek adına önemli bir adım. Potansiyel olarak etkilenmiş Avustralyalıların Meta’nın ödeme programı aracılığıyla tazminat talep etmesine imkan tanıyor ve uzun süren bir dava sürecini sonlandırıyor,” ifadelerini kullandı.
Cambridge Analytica, artık faaliyette olmayan bir şirket olmasına rağmen, 2018 yılında ortaya çıkan skandal hâlâ yankı uyandırmaya devam ediyor. Şirket, Avustralyalı kullanıcıların kişisel bilgilerini, “This is Your Digital Life” adlı bir uygulama aracılığıyla topladı. Bu uygulama, kullanıcıların doğrudan onayı olmaksızın arkadaşlarının verilerine de erişti ve toplamda 311 bin 127 kişinin bilgileri yasa dışı bir şekilde kullanıldı. Bu veriler, bireyleri hedef alan özel mesajlar hazırlamak için kullanıldı. Skandal, The New York Times ve The Guardian gazetelerinin araştırmaları ile, muhbir Christopher Wylie’nin katkıları sayesinde gün yüzüne çıktı.
Meta, bu kapsamda bir tazminat ödeme sistemi kurmayı kabul etti. 2025 yılının başlarında üçüncü bir taraf tarafından yönetilecek bu sistem, kullanıcılara iki farklı kategori üzerinden ödeme yapmayı hedefliyor. Genel bir rahatsızlık veya utanç yaşayan bireyler daha düşük tazminatlar alırken, somut bir zarar veya kayıp yaşadığını kanıtlayabilen kişiler daha yüksek meblağlarla tazmin edilecek. Etkilenen bireylerin, 2025’in ikinci çeyreğinde başvuru yapabilecekleri açıklandı.
Meta anlaşmayı “iş kararı” olarak tanımladı
Meta, anlaşmaya dair bir pişmanlık göstermedi ve durumu daha çok bir iş kararı olarak değerlendirdi. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu anlaşma, topluluğumuz ve hissedarlarımız için geçmiş uygulamalara dair iddiaların kapatılması adına en uygun seçenekti. Bu iddialar, artık Meta’nın ürün ve sistemlerinin çalışma biçimiyle alakalı değildir,” ifadelerine yer verildi.
Meta’nın Avustralya’da yasal sorumluluğu bulunmadığını iddia etmesi, davanın dört yıl boyunca sürmesindeki ana nedenlerden biriydi. Ancak bu iddia, Avustralya’nın en yüksek mahkemesi tarafından reddedildi ve süreç Meta’nın aleyhine sonuçlandı.