Teknoloji

Meta, Apple Vision Pro ile rekabet edecek sanal gerçeklik başlığından vazgeçti

meta apple vision pro

İddiaya göre; Meta, Apple Vision Pro ile rekabet etmesi için “La Jolla” kod adıyla geliştirdiği yeni cihazından vazgeçti. Geliştirme süreci geçtiğimiz yılın kasım ayında başlaması beklenen cihazın 2027’de resmiyet kazanması bekleniyordu.

Ancak şimdi bunun gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor. Projenin iptal sebebinin sanal gerçeklik başlığında microOLED ekranların kullanılması ve bunların Meta’nın maliyeti 1000 doların altında tutma hedefini fazlasıyla aşması olduğu belirtiliyor. Bu noktada Apple’ın da yeni Vision Pro’nun geliştirme sürecini askıya aldığını hatırlatmakta fayda var.

Yurt dışı satış fiyatı 3500 dolar olan Apple Vision Pro’nun da “çok satan” bir cihaz olmadığını belirtmek gerekiyor. Vision Pro’nun bile çok satmaması, pazarda bu tarz üst segment başlıklar için rekabetçi ve talepkar bir ortam olmadığını gösteriyor.

Meta’nın teknoloji şefi Andrew Bosworth, La Jolla’nın iptaliyle ilgili haberleri şu şekilde yorumladı: “Her zaman geliştirme aşamasında birçok prototipimiz var. Ancak hepsini üretime geçirmiyoruz. Bazılarıyla ilerliyoruz, bazılarını da devrediyoruz. Bu tür kararlar her zaman olur ve tek bir bireysel karar hakkında gevezeliklere dayanan hikayeler asla gerçek resmi vermez.”

Meta, Apple Vision Pro ile rekabet yerine başka ürümlere odaklanacak

Üst düzey başlık iptal edilmiş olsa da Meta, bu yılın sonundan önce piyasaya sürülebilecek Ventura kod adlı daha uygun fiyatlı Quest üzerinde çalışmaya devam ediyor. Meta’nın ayrıca önümüzdeki ay yeni AR gözlüklerini tanıtması beklenirken, Quest 4’ün 2026’da piyasaya sürülmesi bekleniyor