Teknoloji

Meta yapay zekayı korsan içeriklerle eğitmekle suçlanıyor

meta ai

Meta, 2023 yılında, büyük dil modeli (LLM) Llama’yı geliştirmek için korsan içeriklerden yararlandığı gerekçesiyle dava edildi. “Kadrey ve diğerleri v. Meta Platforms” adıyla bilinen bu dava, yazarlar Richard Kadrey ve Christopher Golden tarafından açıldı. Yazarlar, Meta’nın telif hakkıyla korunan eserlerini izinsiz kullandığını iddia ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Vince Chhabria, daha önce Meta tarafından mahkemeye sunulan ancak bazı bölümleri gizlenmiş belgelerin kamuya açık hale getirilmesine karar verdi. Açıklanan belgeler, Meta çalışanları arasında yapay zeka ve Llama üzerine yapılan tartışmaları gözler önüne serdi.

Belgelerde, bir Meta mühendisinin “Meta’ya ait bir kurumsal dizüstü bilgisayardan torrent indirmek pek doğru gelmiyor” dediği bir mesaj yer aldı. Bu ifadeler, şirketin yapay zekâ eğitiminde korsan içeriklerden faydalandığını doğrular nitelikte. Ayrıca başka bir mesajda “MZ” olarak bahsedilen Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in, korsan materyallerin kullanılmasına onay verdiği ima ediliyor.

Meta’nın yapay zeka eğitimi sırasında LibGen gibi büyük bir korsan içerik kütüphanesinden yararlandığı iddia ediliyor. 2008 yılında Rusya’da kurulan LibGen, kitap, dergi ve akademik makaleler gibi içerikleri barındırıyor ve bu nedenle birçok telif hakkı davasına konu olmuş durumda. Ayrıca Meta’nın başka “gölge kütüphaneler” olarak bilinen kaynaklardan da faydalandığı öne sürülüyor.

Meta, bu iddialara karşılık, “adil kullanım” doktrini çerçevesinde kamuya açık materyalleri kullandığını savunuyor. Şirket, telif hakkıyla korunan içeriklerin, dil modelleri oluşturmak ve orijinal ifadeler üretmek amacıyla kullanıldığını belirtiyor.

Meta bu suçlamayla karşı karşıya kalan ilk şirket değil

Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka modellerini geliştirmek için telif hakkı ihlali yaptığına dair suçlamalar yeni değil. Örneğin, 2022 yılında yapılan bir araştırma, Apple’ın OpenELM modelinin 170.000’den fazla YouTube videosunun altyazılarını içerdiğini ortaya koydu. Ancak Apple, OpenELM’in sadece açık kaynaklı bir model olduğunu ve Apple Intelligence’ı desteklemek için kullanılmadığını açıkladı. Şirket, kendi yapay zekâsının lisanslı ve kamuya açık verilerle eğitildiğini vurguladı.

Bu arada, The New York Times ve The Atlantic gibi büyük yayın kuruluşlarının içeriklerini Apple Intelligence’ın eğitimine sunmamayı tercih ettiği biliniyor.