Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, 11 binden fazla çalışanının işine son vereceğini açıkladı. Bu sayı şirketin iş gücünün yüzde 13’üne tekabül ediyor. Konuyla ilgili açıklamayı şirketin CEO’su Mark Zuckerberg yaparken, pandemi dönemindeki artış nedeniyle gelecek dönemdeki büyüme konusunda fazla iyimser hareket etmesinin hata olduğunu dile getirdi.
Zuckerberg, şu ifadeleri kullandı: “Covid’in başlangıcında dünya hızla çevrimiçi ortama taşındı ve e-ticaretteki artış olağan dışı bir gelir büyümesi getirdi. Pek çok kişi bunun pandemiden sonra bile devam edecek kalıcı bir artış olduğunu düşündü. Ben de bunlardan biriydim ve bu nedenle yatırımlarımızı belirgin ölçüde artırma kararı verdim. Ne yazık ki, işler beklediğim gibi gelişmedi.”
Zuckerberg açıklamasında şirketin az sayıdaki öncelikli büyüme alanına odaklanacağını belirtti. Bu alanlar arasında reklamlar, yapay zekâ ve metaverse bulunuyor. Eylül ayında yapılan açıklamaya göre, şirketin bünyesinde 87 bin çalışan bulunuyor. 2004’te kurulan şirketin ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir işten çıkarma hamlesi yaptığını belirtmekte fayda var.
Peki Meta neden bu kadar sert bir düşüş yaşadı? ABD ekonomisinin geneline yansıyan olumsuz gidişat, teknoloji şirketlerini de vurdu. Ancak hem sert rekabet hem de hatalı kararlar, sosyal medya devinin bu tablodan daha ağır şekilde etkilenmesine neden oldu.
TikTok’un yükselişi ve Apple’ın gizlilik politikasındaki değişiklikler, şirketin son derece kârlı olan reklam birimini olumsuz etkiledi. Buna ek olarak, metaverse için yapılan yatırımlar da henüz şirkete zarardan başka bir şey getirmedi. 2022’de şimdiye kadar metaverse yatırımları nedeniyle 9.4 milyar dolar kaybeden Meta, bu kayıpların kısa vadede durmasını beklemiyor.
Meta büyük ölçekli işten çıkarma kararı alan ilk teknoloji şirketi değil
Sosyal medya devi için işler borsada da pek iyi gitmiyor. Şirketin hisseleri bu yıl yüzde 70’in üstünde bir oranla değer kaybederken, piyasa değeri de son haftalarda yaklaşık 700 milyar dolar eridi. Ancak Zuckerberg’in açıklamasının ardından piyasaların açılmasından önce yapılan işlemlerle şirketin hisselerinin yüzde 4 oranında değer kazandığı görülüyor.
Meta geniş ölçekli işten çıkarma kararı alan tek teknoloji şirketi değil. Snap geçtiğimiz ağustos ayında yüzde 20’lik bir iş gücü kesintisi açıklamıştı. Elon Musk’ın satın aldığı Twitter ise kısa süre önce binlerce kişinin işine son vermişti.