Teknoloji

Facebook’un Zoom rakibi Messenger Rooms faaliyete geçti

messenger rooms

Facebook’un yeni video sohbet ürünü Messenger Rooms şimdi hem mobilde hem de masaüstünde tüm kullanıcılara açıldı. Bu yeni ürün özellikler bakımından epey zengin ve Facebook Messenger’ın video arama işlevinin genişletilmiş bir versiyonu olma özelliğini taşıyor. Aynı anda 50 kişinin bir video görüşmeye katılması mümkün oluyor ve herhangi bir zaman kısıtlaması yok. Üstelik görüşmeler ana Facebook uygulamasından ve özel Messenger uygulaması üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Facebook, görüşmelere kimlerin katılacağına sınırlamaların getirilebileceğini veya görüşmeye katılım bağlantısının Facebook hesabı olmayan kişilerle bile paylaşılıp isteyen herkesin bile katılmasına izin verilebileceğini söylüyor. Facebook’un Messenger’dan sorumlu genel müdür yardımcısı Stan Chudnovsky, “Haber Akışı, Gruplar ve Etkinlikler aracılığıyla Facebook’ta oda başlatabilir ve paylaşabilirsiniz, böylece istediğiniz zaman uğrayabilirsiniz.” diye yazdı konuyla ilgili bir blog yazısında. “Başka kimsenin katılmasını istemiyorsanız, odanızı kimlerin görebileceğini ve odaya katılabileceğini seçebilir ya da odanızdan kişileri çıkarabilir ve odayı kilitleyebilirsiniz.”

Messenger’ı bire bir görüşmeler ve video sohbetler ya da grup görüşmeler ve grup video görüşmeleri için önceden olduğu gibi kullanmaya devam edebilirsiniz. Henüz bizim kullandığımız Messenger’da etkin görünmese de, “Kişiler” sekmesinde bir oda oluşturmak için seçenek göreceksiniz. Buradan odanın hangi amaçla açıldığını belirtebilir veya kimlerin katılacağını seçebilirsiniz. Aynı işlemi Facebook’un ana uygulamasında haber kaynağının en tepesinde yer alacak seçenekle de gerçekleştirebilirsiniz.

messenger rooms

Odayı herhangi bir arkadaşınıza veya oda bağlantısına sahip olan herkese açabilirsiniz. Facebook arkadaş listenizden seçim yaparak sadece onların katılacağı bir oda açmanız da mümkün. Bu durumda arkadaş listenizdeki kişilere Messenger üzerinden odaya katılım daveti gidecektir. Eğer odayı tüm arkadaş listenize açık hâle getirmek isterseniz, ağınızdaki tüm kişiler için bu durum Haber Kaynağı’nın en tepesinde gösterilecektir. Bu nedenle kazara yanlış bir yetkilendirme işlemi yapmamaya özen gösterin.

Facebook yeni ürününü ana uygulamasında ekranın üst kısmına yerleştirilen ve çeşitli arkadaşların yüzlerini gösteren bir kartlı bir zincirle gösteriyor ve seçtiğiniz bir arkadaşa “Merhaba” demek isteyip istemediğinizi soruyor. Herhangi bir karta tıklayarak o kişiyle bir oda oluşturabilir veya Messenger’dan doğrudan mesaj gönderebilirsiniz. Görüşme sırasında çeşitli artırılmış gerçeklik filtreleri ve sanal arka planlar kullanılabiliyor.

Messenger Rooms kullanım itibarıyla biraz karışık görünüyor, ancak Facebook’un ürünlerine aşina olanlar için oda açmak ve başkalarını davet etmek çok da zor olmayacaktır. Facebook, Rooms’daki görüşmelerin WhatsApp’ta olduğunun aksine uçtan uca şifrelenmediğini söylüyor. Ancak hiçbir şekilde görüşmeleri görüntülemediğini veya dinlemediğini, Messenger’daki yaklaşımın burada da geçerli olduğunu söylüyor. Şirket, olağandışı davranışların tespit edilmesi durumunda bunların şikayet edilmesi ricasında da bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs salgını video konferans ürünlerinde patlama yaşanmasına neden oldu. Telekonferans uygulaması Zoom sadece kurumların değil bireylerin de en çok kullandığı grup video görüşme uygulaması olurken Microsoft, Google, Facebook gibi şirketler de video konferans çözümlerinde yeniden düzenlemeye gitti. Türkiye’de de BiP, masaüstünden toplu görüşme imkanı sunan BiP Konferans uygulamasını çok yakında sunmaya hazırlanıyor.