TP-Link’in bir iştiraki olan Mercusys, Türkiye piyasasının nispeten yeni oyuncularından bir tanesi. Özellikle evde iyi bir kablosuz ağ kapsamı elde etmek isteyenler için fiyat-performans oranı yüksek ürünler sunmaya odaklanıyor. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru piyasaya çıkan Mercusys Halo H80X ise 4000-4500 TL aralığındaki fiyatıyla kullanıcılara bütçelerini çok fazla zorlamadan iyi bir performans gösteren ve kapsama alanı geniş bir mesh, yani örgü ağı kurma imkanı sağlıyor. Üçlü paket hâlinde satılan bu ürün Wi-Fi 6 desteğine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Şimdilerde Wi-Fi 6E gibi, daha gelişmiş bir ağ teknolojisini destekleyen ürünleri görmeye başladık, ancak şimdilik Wi-Fi 6’nın kendisi için yeterli olduğunu düşünenler için tercih edilebilir bir ürün olma özelliğini taşıyor. Öte yandan TP-Link HomeShield platformunu desteklemesi de artıları arasında yer alıyor. Birkaç aydır, 50’den fazla kablosuz cihazın olduğu evimde test ettiğim bu ürünle ilgili izlenimlerimi Mercusys Halo H80X inceleme yazısında bulabilirsiniz.
Mercusys Halo H80X inceleme: Tasarım ve Özellikler
H80X’in kutusundan, 1280 x 81 x 84 mm’lik boyutlara sahip olan üç adet kutu çıkıyor. Beyaz renkli ve dikdörtgen prizma biçimindeki bu kutular çok gösterişli değil, ancak odanın herhangi bir yerine koyduğunuzda fazla dikkat çekmeyecektir. Çok büyük olmamaları da artıları arasında gösterilebilir. Böylelikle istediğiniz yere rahatlıkla yerleştirmeniz, küçük bölmelere bile sığdırmanız mümkün oluyor.
Her bir kutunun arkasında üç adet Ethernet portu ve sıfırlama düğmesi var. Bunların yanında güç girişini de görüyoruz. Ön tarafta ise çok renkli bir LED lamba sayesinde cihazın çalışma ve bağlantı durumunu görmek mümkün oluyor. Kutuların herhangi bir tanesinin üzerinde WPS düğmesi yok. Ancak yardımcı uygulama veya web arayüzü aracılığıyla eşleştirme modunu açabilirsiniz. Öte yandan çeşitli modellerde gördüğümüz USB portu ise Halo H80X’te yer almıyor. Arkada üç adet Gigabit Ethernet portu var. Ana cihaza WAN girişini bu portlardan herhangi birisini kullanarak yapabileceğiniz gibi, herhangi bir yere konumlandırdığınız bir birimden de kablolu cihazlara veri aktarımını bu portlar aracılığıyla yapabilirsiniz.
Mercusys, Halo H80X’in kurulumunu çok basit hâle getirmiş. Evimde bulunan Turkcell Superonline fiber modeminin Ethernet portundan aldığım çıkışı H80X kutularından bir tanesinin arkasına takarak işe başladım. Daha sonra akıllı telefonunuza Mercusys mobil uygulamasını yüklemelisiniz. Mercusys uygulamasını yükledikten sonra telefonu Halo H80X’in ağına elle bağlamak gerekiyor. Ancak sonrasında kurulumu mobil uygulama üzerinden hızlı şekilde sürdürebilirsiniz. İlk birimin kurulumu bir dakikada tamamlandıktan sonra sıra diğer kutuları evin içinde uygun yerlerde konumlandırmaya geliyor. Her bir kutuyu fişe taktıktan sonra Mercusys uygulaması bunları algılıyor ve ağa katılımlarını hızlıca gerçekleştiriyor. Böylelikle, sadece beş dakikanın altında evinizin örgü ağının kurulumu tamamlanmış oluyor.
Mercusys mobil uygulaması, TP-Link Deco uygulamasının yeniden markalandırılmış bir versiyonu niteliğini taşıyor. Bu uygulama ağın durumu ve bağlı olan cihazlar hakkında sade ve anlaşılır bir görünüm sunuyor. Öte yandan cihazlar için IP aralığını ayarlama, adres atama, port yönlendirme gibi ayarlamaları da kolaylıkla yapmaya izin veriyor. Uygulama içinde basit bir QoS aracı var. Bunun sayesinde belirli cihazlara öncelik vermeniz mümkün oluyor. Ebeveyn Denetimleri ise çocuklarınızın kullandığı cihazlar için profiller oluşturma, onların erişebileceği web sitelerini veya kategorileri belirleme veya cihazlarının internete bağlanabilecekleri zaman aralıklarını ayarlama fırsatı veriyor. Ağ Optimizasyonu bölümü sayesinde ağın durumunu analiz edebilir, aktif Wi-Fi kanalının tıkalı olması durumunda tek bir tıklatma ile daha iyi bir performans elde edebilrisiniz.
Misafir ağı özelliği de mevcut ve bunun etkinleştirilmesini ve ayarlamalarını Mercusys mobil uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. 2.4 GHz veya 5 GHz bantları için tek tek misafir ağını açma imkanı mevcut. Normal Wi-Fi ağı için de bu frekans bantlarını tek tek seçebilirsiniz, ancak her bir frekans bandı için ayrı ayrı SSID ayarlama imkanı bulunmuyor. Tek bir Wi-Fi ağında, hangi frekans bandının kullanılacağı otomatik olarak seçiliyor. Güvenlik tarafında ise WPA-3 desteğinin bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yine mobil uygulamada bulunan Gelişmiş bölümünden IP, port yönlendirme, dinamik DNS gibi ayarlamaları yapabilirsiniz. Dinamik DNS özelliğini etkinleştirerek ev ağınıza dışarıdaki herhangi bir bilgisayardan da kolaylıkla erişme imkanınız bulunuyor.
Yine mobil uygulama içinden erişebileceğiniz bir Aylık rapor bölümü var. Burada bir ayın hangi gününde kaç cihazın bağlı olduğunu görme imkanına sahipsiniz. Eğer Ebeveyn Denetimleri altından bir veya birden fazla profil oluşturduysanız, profil içinde ziyaret edilen web sitelerinin sayısını ve web site adreslerini, erişilmeye çalışılan sınırlı içerikleri görebilirsiniz.
Mobil uygulama, Mercusys Halo H80X ile ilgili kurulum ve ayarlamaların büyük bir kısmını yapma imkanı sağlarken, ilginç şekilde daha dar kapsama sahip olan bir web arayüzü de var. Sade ve kolay anlaşılır bir arayüzde ağınızın haritası ve gelişmiş bilgiler gösteriliyor. Ağa dair IP adresi bilgileri, kablosuz ağ adı gibi sistem durum bilgilerini bir arada görmek mümkün. Sistem bölümü altından ise kayıtlara bakabilir, zaman ayarlamalarını yapabilir, bazı sistem parametrelerini etkinleştirebilirsiniz. Yazılım güncellemelerini hem mobil uygulamadan hem de web arayüzünden yapma imkanınız bulunuyor.
Mercusys Halo H80X inceleme: Performans
Mercusys Halo H80X Wi-Fi 6 desteğine sahip olmasıyla öne çıkan bir ürün. Şirket, bu cihazın 5 GHz’de 2402 Mbps, 2.4 GHz’de ise 574 Mbps hıza ulaşabileceğini belirtiyor. 650 metrekarelik bir alanda kesintisiz bir erişim sağlayabileceğinin ve aynı anda 150’nin üstünde cihaza hızlı ve kararlı bağlantı sunabileceğinin de altını çiziyor.
Yaklaşık 110 metrekarelik, dikdörtgen biçiminden bir evde yaşıyorum. Fiber modem evin merkezinde değil, köşesinde bir yerlerde duruyor. Dolayısıyla ana H80X birimini de bu modemin yakınlarına yerleştirdim. Diğer birimleri ise evin orta noktalarına, her biri de kenarlara doğru olacak biçimde konumlandırdım. Bu şekilde verimli bir kapsama elde ettiğimi söyleyebilirim. Evin içinde iPhone 14 Pro ile dolaştığımda Wi-Fi ağında kesinti olmadığını, her bir birim arasında geçişin kesintisiz biçimde gerçekleştirildiğini görüyorum.
Fiber modemin bulunduğu konumun en uzağında olan bölmedeki Wi-Fi performansının iyi olması benim için önemli. Evimde bulunan 100 Mbps indirme ve 100 Mbps yükleme hızı sunan WAN bağlantısından en iyi performansı alıp almadığımı görmek için iPhone 14 Pro ile, Speedtest aracılığıyla farklı konumlarda hız testleri gerçekleştirdim. Ana cihazın hemen dibinde, bu cihazdan yaklaşık 2,5 metre uzaklıkta, ikinci birimin 1 metre uzağında, üçüncü birimin 1 metre uzağında ve evin en uç noktalarından birinde yaptığım iki testle birlikte Halo H80X’in performansını ölçtüm.
Sonuçlar fazlasıyla tatmin edici görünüyor. Halo H80X, çoğu durumda 100 Mbps’lik veri indirme hızından maksimumda yararlanmayı sağlarken yükleme hızları ise ana cihazdakine nazaran daha düşük seviyelerde kalıyor. Ana birimin yer aldığı salonun hemen yanında mutfak bulunuyor. Mutfakta da, çok köşede bir yerlerde HomePod mini var. H80X’ten önce bu cihazın akışında ara ara kesintiler oluyordu. H80X sonrasında ise kesintilerin sayısının neredeyse sıfır seviyesine indiğini söyleyebilirim.
H80X’in genel olarak iyi bir Wi-Fi performansı çizdiğini görüyoruz. Belli bir anda genel olarak 20-25 arası cihaz ağa bağlı oluyor ve bunlarla da internet üzerinden müzik veya video akışı gerçekleştiriliyor, iş bilgisayarım üzerinden veri senkronizasyonu sürekli etkin oluyor. Benzer durum akıllı telefonlar için geçerli. Bu kadar çok yoğun cihazın bağlı olduğu bir durumda bile ağ performansında hissedilir bir düşme olmuyor. Web arayüzünde yer alan performans bölümüne baktığımda CPU yükünün genellikle yüzde 20-60 aralığında, bellek kullanımının ise yüzde 50-60 arasında olduğunu görüyorum. Halo H80X, özellikle CPU kullanımını ağın durumuna ve ihtiyaçlarına göre dinamik ve verimli biçimde ayarlıyor.
Mercusys Halo H80X inceleme: Sonuç
Mercusys Halo H80X evine veya küçük iş yerine örgü tipi bir ağ kurmak isteyenler için tercih edilebilecek en iyi fiyat-performans ürünlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. 4500 TL civarındaki maliyetiyle her bütçe için uygun olmayabilir, ancak geniş kapsam, kesintisiz bir ağ geçiş performansı ve aynı anda yüksek sayıda cihazı idare etme konusunda Mercusys’in sistemi iyi iş çıkarıyor. Kolay kurulumu da önemli artıları arasında yer alıyor. Öte yandan üç birimin her birinde yer alan üç adet Gigabit Ethernet portu, farklı odalardaki kablolu cihazları da ağa kolaylıkla bağlamaya izin veriyor. Mercusys mobil uygulaması kurulumu ve daha sonrasında yönetimi kolay biçimde gerçekleştirmeye izin veriyor. Ebeveyn Denetimleri de basit ve anlaşılır düzeyde. Profesyonel seviyede bilgiye sahip olmayan kullanıcılar bile H80X’i rahatlıkla kurup kullanabilirler.