Eskiden Çin merkezli şirketler tarafından üretilen akıllı telefonlara burun kıvırırdık, ancak bu şirketler de Batılı markaların piyasaya sunduğu akıllı telefon ve mobil cihazların üretiminden elde ettikleri tecrübelerle ilgi çekici ve kaliteli ürünler ortaya koymaya başladı. Xiaomi, OnePlus gibi şirketlerin ürünleri sadece Çin’de değil, dünya pazarında da epey ilgi çekiyor. Meizu da saydığımız şirketler kadar olmasa da bilinen bir marka. Son zamanlarda teknik özellikler bakımından epey zengin ürünler çıkaran Meizu’nun Türkiye’ye gelmesini merakla bekleyenler nihayet muratlarına erdiler. Meizu MX4 geçtiğimiz haftalarda Türkiye piyasasına giriş yaptı. 999 TL’den başlayan fiyatlarıyla fiyat-performans bakımından epey iddialı görünen Meizu MX4 ile ilgili detaylar incelememizde yer alıyor.
Video İnceleme
Tasarım
Meizu MX4’ün tasarımı Apple’ın iPhone 6 ve iPhone 6 Plus telefonlarını epey andırıyor. Apple’ın Touch ID’li ana ekran tuşu yerleştirdiği bölümde Meizu’nun arkadan aydınlatılmış, halka şeklinde kapasitif dokunmatik bir tuş yerleştirdiğini görüyoruz. Bu butonda parmak izi sensörü bulunmuyor, ancak bildirim geldiğinde aydınlatılarak kullanıcıya haber veriliyor. Ekranın üst kısmında ise ön kamera, ahize hoparlörü ve sensör bulunuyor.
[quote_center]MEIZU MX4’ÜN TASARIMI iPHONE 6 VE iPHONE 6 PLUS’IN TASARIMINDAN İZLER TAŞIYOR.[/quote_center]
Meizu MX4’ün yivlenmiş kenarları da Apple’dan yapıl an esinlenmelerin bir başka örneği. Apple’ın telefonlarında olduğu gibi kenarlarda plastik şeritler bulunuyor. Arka yüzey ise kavisli yapısıyla dikkat çekiyor. Apple’ın iPhone’larının aksine, arka kapak yerinden çıkarılıyor, böylelikle SIM kart yuvasına erişiliyor. Batarya ise sabitlenmiş, yerinden çıkarmaya kalkmayın. Arkada 20.7 megapiksel kamera, onun hemen altında da çift renkli LED flaş bulunuyor. Biraz daha alta indiğimizde Meizu logosunun yer aldığını görüyoruz.
Renk konusunda da Meizu Apple’ın yolunu izliyor. Mat yüzeye sahip olan telefonun gri, gümüş ve altın renk seçenekleri bulunuyor. Alt kenarda microUSB portu, mikrofon ve hoparlör mevcut. Hoparlör delikleri Apple’ın iPhone’larında açtığı hoparlör ve mikrofon deliklerine epey benziyor. Sağ kenarda herhangi bir port, buton, vs. bulunmazken sol kenarda ses tuşları konumlandırılmış. Üstte 3.5 mm. kulaklık jakı, ikinci mikrofon ve güç butonu bulunuyor.
Meizu MX4’ün 5.36 inç ekranı 5:3 görüntü oranına sahip. Hem ekran büyüklüğü hem de görüntü oranı sıra dışı. Aslında bu sıra dışılık Meizu MX4’ün elde daha rahat taşınmasını sağlıyor. Arkadaki kavisli yüzey de ergonominin artmasına yardımcı oluyor. 147 gr. ile Meizu MX4 normal ağırlık sınırları içinde, bir sorun yaratmıyor. 144 x 75.2 x 8.9 mm.’lik boyutlara sahip telefonu cepte taşıması da çok zor olmuyor.
Donanım, Performans ve Batarya
[quote_right]EKRAN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜYLE KULLANIM İÇİN UYGUN DEĞİL.[/quote_right]Meizu MX4’ün 5.36 inç ekranı 1152 x 1920 piksel çözünürlüklü ekranı 418 ppi’lik piksel yoğunluğu sunuyor. 5:3 görüntü oranıyla alışılanın biraz dışına çıkan Meizu MX4’ün ekranı 1080p Full HD ekranlara göre yatayda barındırılan daha fazla piksel sayesinde biraz daha büyük görüntüler sunuyor. Keskinlik ve parlaklık tatmin edici, ayrıca parlak ışık altında da ekran iyi bir görüş sunmayı başarıyor. Buna rağmen güneş gözlüğü takanların Meizu MX4’ü kullanamayacaklarını, ekranın bu durumda hiçbir şey göstermediğini belirtelim. Yani yazın güneş gözlüğüyle havalı şekilde dolaşırken Meizu MX4’ünüzde bir şeylere bakmak isterseniz, o gözlükleri çıkarmalısınız.
Meizu MX4’ün ekranının özellikle uzun kenarlarını saran çerçeveler epey ince, neredeyse yok gibi. Bu durum telefonun daralmasına ve elde rahat tutulmasına katkıda bulunuyor, ancak bununla birlikte telefonu avuç içinde tutarken kontrol etmeyi de zorlaştırabiliyor. Avuç içinin parmaklarla kontrol sırasında ekranın kenarlarına temas etmesi nedeniyle ara sıra komutların algılanmasında sorunlar çıkabiliyor veya yanlış komutlar algılanıp kullanıcı arayüzünde istenmeyen noktalara gidilebiliyor. Meizu MX4’ü kullanırken rahat olun, avuç içinizle çok kavrayıp sıkmayın.
Meizu MX4 gibi telefonlarda MediaTek’in işlemcilerinin epey tercih edildiğini görüyoruz. Meizu MX4’te de sekiz çekirdekli MT6595 yongaset bulunuyor. Bu yongaset dört tane 2.2 GHz Cortex-A17 ve dört adet 1.7 GHz Cortex-A7 çekirdek barındırıyor. Ayrıca PowerVR G6200 MP4 GPU da bu yongasette mevcut. 2 GB RAM barındıran telefonun 16 ve 32 GB kapasiteli versiyonları Türkiye’de satılıyor. microSD kart yuvasının bulunmaması özellikle 16 GB’lık versiyonu tercih edenler için ileride sorun çıkarabilir; fotoğraf veya videoları silme ihtiyacı doğurtabilir.
Yukarıda detaylarını verdiğimiz donanım paketi sayesinde Meizu MX4 oldukça güçlü bir performans sunuyor. AnTuTu ve GeekBench 3 benchmark testlerinde Meizu’nun amiral gemisi Android telefonu üst puanları elde etmeyi başardı. İnternet tarayıcı performans testi SunSpider’dan da elde edilen 500 ms. seviyelerindeki puan da hayli etkileyici. Kullanıcılar Meizu MX4’ün büyük ekranında hızlı şekilde internette gezinebilirler. Pratikteki duruma baktığımızda da Meizu MX4’ün gayet iyi bir performans gösterdiğini, arayüz içerisinde takılma veya tepki gecikmesi olmaksızın gezinti yapılabildiğini, ayrıca uygulamaların da hızlı şekilde açıldığını görüyoruz. FlyMe OS kullanıcı arayüzü de epey sade ve telefona fazla yük getirmiyor.
[quote_center]MEIZU MX4 FİYATI 2000 TL’NİN ÜSTÜNDE OLAN ANDROID TELEFONLARINI BİLE PERFORMANS BAKIMINDAN GERİDE BIRAKIYOR.[/quote_center]
Meizu MX4’ün kağıt üstünde gösterdiği bu yüksek performansın yansımasını oyunlarda görebiliyoruz. İster Asphalt 8: Airborne gibi yüksek profilli, ister Fruit Ninja gibi giriş seviyesi oyunlar olsun, bunların hepsi Meizu MX4 tarafından gayet akıcı ve kaliteli grafikler eşliğinde oynanabiliyor. Tabii ki, bu telefonun bir süre sonra ısınmaya başlamasına neden oluyor, ama sıcaklığın kabul edilebilir sınırlar içinde kaldığını, aşırı ısınmanın olmadığını söyleyebiliriz.
[quote_center]DAHA İYİ PİL PERFORMANSI İÇİN BİRTAKIM YAZILIMSAL DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR.[/quote_center]
3100 mAh kapasiteli pil yerinden çıkarılabilir bir pil gibi görünüyor. Ancak fazla zorlamayın, çünkü pil yuvasına sabitlenmiş. Eğer oyun oynamayacak veya Full HD video izlemeyecekseniz, pil ayarını Denge moduna getirmenizi tavsiye ederiz. Diğer durumlarda Yüksek performans moduna geçiş yapabilirsiniz. Denge modunda kullanımda 3100 mAh kapasiteli batarya 1-1,5 gün arasında çalışma ömrü sunuyor. Yüksek performans modunda bu süre epey aşağılara iniyor, sabahtan akşama bir iş günü bu şekilde zor çıkar gibi görünüyor. Aslında 3100 mAh kapasiteli her şekilde bataryanın daha iyi performans sunması gerekirdi, bu noktada Meizu MX4’ün pil optimizasyon konusunda bazı sorunları var gibi görünüyor.
Kablosuz bağlantı tarafında MX4’ün 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS desteği sunduğunu görüyoruz. HSPA+ desteğinin yanı sıra Meizu MX4 LTE şebekeleriyle de uyumlu çalışıyor. Eğer MX4 satın alırsanız, yıl sonunda veya gelecek yılın başlarında faaliyete geçmesi beklenen 4G LTE şebekelerinden hizmet alabilirsiniz.
Ses konusu hakkında konuşacak olursak, Meizu MX4’ün alt kenarında yer alan küçük hoparlörlerin epey yüksek ses çıkışı sağlıyor. Ne var ki, bu sesin tiz seviyesi aşırı yüksek, bas ve çevresel etki zayıf. Çok yüksek ses de rahatsız edecek şekilde fazla gürültüye neden oluyor. Yine de, harici hoparlör kullanmaya pek ihtiyaç bıraktırtmıyor.
Ses demişken Meizu MX4’ün multimedya desteklerinden de bahsedelim. Telefonda yer alan Müzik ve Video uygulamaları müzik dinleme ve video izleme işlevlerini temel olarak üstleniyor. Ancak arzu ederseniz Google Play Store’dan da üçüncü taraf uygulama indirebilirsiniz. Ses tarafında MP3, M4A, WAV, AAC, FLAC gibi formatlar desteklenirken, video cephesinde MP4, MOV, 3GP, AVI, FLV, MPEG, M2TS ve TS gibi geniş bir format desteği mevcut.
Yazılım
Çin’de Google servislerine yönelik kısıtlamalar mevcut, bu nedenle ülkede satılan Android telefonlarında Google’ın servislerinden arındırılmış, özelleştirilmiş Android tabanlı işletim sistemleri kullanılıyor. Meizu’nun telefonlarında da FlyMe OS 4.0 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Bu kullanıcı arayüzünün altındaki katmanda da Android 4.4.2 KitKat çalışıyor.
Çin’de satılan Meizu MX4’te Google servislerine erişim ve Google Play Store bulunmayabilir. Ancak Türkiye için hazırlanmış ve Türkçeleştirilmiş sürümde Google hesabınızı tanıtmanız ve Google Play’den istediğiniz uygulama ve oyunu indirmeniz mümkün oluyor. Aslında Meizu’nun kendi uygulama mağazası da yüklü olarak geliyor, ancak onu hiç kullanmadığımızı belirtmeliyiz.
FlyMe OS kullanıcı arayüzü gayet sade ve kullanışlı. Uygulama menüsü yok, bütün uygulama kısayolları, klasörler, görsel bileşenler ana ekranda, farklı panellere yerleştirilmiş şekilde kullanıcılara ulaştırılıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, kullanıcı arayüzü biraz LG’nin Android telefonlarında kullanılan, pastel renklerin fazlasıyla kullanıldığı kullanıcı arayüzünü andırıyor.
Ekranın altında yer alan fiziksel tuş ana ekrana dönüş işlevini yerine getirirken, duruma göre geri ve diğer ikonlar ekranın altındaki navigasyon çubuğunda beliriyor. Çoklu görev çubuğuna ulaşmak için ise parmağınızı ekranın altında yukarı doğru sürüklemeniz gerekiyor. Çoklu görev çubuğu iOS 7’den önce kullanılan çoklu görev aracına epey benziyor.
[quote_center]FLYME OS’İ BEĞENMEDİYSENİZ, GOOGLE ASİSTAN LAUNCHER’I İNDİREREK MEIZU MX4’Ü NEXUS TELEFONU GİBİ KULLANABİLİRSİNİZ.[/quote_center]
Telefonu kutusundan çıkardığınızda hiçbir Google uygulamasının bulunmadığını göreceksiniz. Ancak Google Play Store’dan hepsini indirebilirsiniz. Bu arada FlyMe’yi beğenmeyenler, daha geleneksel bir Android kullanıcı arayüzü arayanlar, Google Asistan Launcher tema uygulamasını yükleyerek Meizu MX4’ü bir Nexus telefonu gibi kullanabilirler.
Tabii ki, ana ekranı değiştirseniz ve uygulama menüsünü geri getirseniz de, FlyMe’nin diğer görsel unsurları olduğu gibi duruyor. Ancak bu çok kötü sayılmaz. Bildirim tepsisi Wi-Fi, Mobil Veri, Bluetooth, Ekran Parlaklığı gibi araçlara hızlı erişim sağlıyor. Bunun dışında sayfayı tamamen kaplayan tepsi bütün bildirimleri rahatlıkla görmeyi ve kontrol etmeyi mümkün kılıyor. Ayarlar uygulaması da sade ve basit kullanıcı arayüzü, anlaşılır ikonlarıyla rahatlıkla kullanılıyor.
Meizu MX4’te sistem klavyesinin yanı sıra TouchPal X ve Fleksy özelleştirilmiş klavyeleri de bulunuyor. Ekranın büyük olması sanal klavyeyi rahatlıkla kullanmaya olanak sağlarken, eğer isterseniz daha farklı klavye uygulamalarını da Google Play’den indirebilirsiniz.
Kamera
Meizu MX4’ün arkasında yer alan 20.7 megapiksel kamera Sony Exmor R lensini barındırıyor. Ayrıca tıpkı iPhone’larda olduğu gibi çift renkli LED flaş bulunuyor. Kağıt üzerinde bakıldığında karşımızda çok iyi bir kamera sistemi var. 1/2.3 inç sensör boyutlu, HDR özellikli bu arka kameranın çektiği fotoğraflar eğer ortamdaki ışık şiddeti tatmin ediciyse memnun edecektir. 20.7 megapiksel sayesinde yeteri kadar detay mevcut, ayrıca fotoğraflar da epey keskin ve net görünüyor.
[quote_center]ARKA KAMERA GÜÇLÜ, ANCAK YAZILIMIN DAHA DA İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR.[/quote_center]
Ancak ortamdaki ışık şiddeti azaldığında işler değişiyor, çekilen fotoğraflar karanlık ve gürültülü çıkıyor. Flaş ile durumu bir yere kadar idare edebilirsiniz, ancak Meizu MX4’ün arka kamerası yüksek çözünürlüğü diğer özelliklerle yeteri kadar desteklemiyor. Odaklama noktasında da sıkıntılar mevcut, video çekiminde de sürekli odaklama iyi şekilde yapılmıyor.
Kamera uygulaması kullanışlı sayılabilir. Fotoğraf ve video çekim tuşları aynı ekranda bulunurken otomatik, manuel, güzellik, panoramik, gece, makro gibi çekim modları arasında geçiş yapılabiliyor. Çekim tuşlarının olduğu tarafta menü, kameralar arası geçiş, efektler, flaş gibi kontroller mevcut.
Önde yer alan 2.1 megapiksel çözünürlüklü kamera günümüzün selfie çılgınlığının yaşandığı dünyasında pek yeterli sayılmaz. Arka kamerada olduğu gibi ışık şiddeti iyiyse, aydınlık ve net fotoğraflar çekilebiliyor. Ne var ki, ışık şiddeti azaldığında fotoğraflarda kumlanmalar görülmeye başlıyor, parlaklığı azalıyor.
Video tarafında Meizu MX4’ün 4K video kayıt yeteneğine sahip olduğunu görüyoruz. Çekilen videoların kalitesi yeterli seviyede olabilir, ancak el titremelerin etkisi hissedilir derecede, ayrıca sürekli odaklama yapılmadığı için siz açıyı değiştirdikçe bulanıklaşmalar oluşabilir, ekrana dokunup yeniden odaklama yapmanız gerekiyor. Full HD, 720p ve 480p kayıt desteği de sunuluyor.
Sonuç
[quote_right]FİYAT-PERFORMANS BAKIMINDAN EN BAŞLARDA YER ALAN BİR ANDROID TELEFONU.[/quote_right]
Meizu MX4 iyi işçilikten geçmiş, çekici teknik özelliklere ve performansa sahip olan bir akıllı telefon. 999 TL’lik satış fiyatına sahip olduğunu düşündüğümüzde de karşımızda çok iyi bir fiyat-performans oranı sunan telefonun olduğu görünüyor. Yüksek çözünürlüklü ekran deneyimini yaşatan bu akıllı telefon piyasada 2000 TL üstü fiyata alıcı bulan telefonlardan daha yüksek performans seviyelerine ulaşabiliyor. Özelleştirilmiş FlyMe işletim sistemi mükemmel sayılmaz, ancak en azından birkaç eklemeyle normal bir Android deneyimini yaşamayı sağlıyor.
Kamera yüksek çözünürlük ve 4K video kayıt desteğiyle epey göz doldurucu görünüyor, ancak kamera yazılımı bakımından var olan zayıflıklar nedeniyle kamera istenen performansı sergilemiyor. Pil tarafında da 3100 mAh kapasiteli bataryadan istenen verim alınamıyor gibi görünüyor.
Meizu MX4 sahip olduğu çok uygun fiyatıyla tercih edilebilir, ancak yukarıda dile getirdiğimiz hususları dikkate almanızda fayda var. Bu arada sözünü ettiğimiz pürüzlerin yazılım güncellemeleriyle hâlledileceğini düşünüyoruz.