Medium daha fazla yazara yazılarını ücret karşılığında okutma imkanını sunmaya hazırlanıyor. Şirket yazarlara yapacağı ödeme miktarını belirleme konusunda ise sıra dışı bir yöntem izlemeyi planlıyor. Facebook beğenilerini “alkış” olarak kendisine uyarlayan platform, yazarlara ödeyeceği rakamları da alkışlar doğrultusunda belirleyecek.
Servis bundan yaklaşık iki hafta önce yazıların sonunda küçük bir kalp ikonuyla görülen “beğeni” butonunun yerini değiştirmişti. Beğeni butonundan boşalan yere ise tıklama sınırı olmayan “alkış” butonu gelmişti. Site, okuyucuların gönderdikleri alkışlarla okudukları makalelerden ne kadar keyif aldıklarını göstermelerini istiyor.
Artık bu alkışlar somut bir anlam taşıyacak. Medium yazarlara her bir okuyucunun aylık abonelik ücreti ve o ay okudukları makaleler arasındaki fark doğrultusunda ödeme yapacak. Ancak şirket makaleler arasında eşit bir ayrım yapmak yerine okuyucuların daha fazla alkışladıkları hikayelerin yazarlarına daha çok ödeme yapacak. Tek bir alkışın şirketin ölçeğindeki yeri henüz bilinmiyor, ancak yazarların okuyuculardan alkış isteyeceklerini tahmin etmek pek de zor değil.
Seçilen yöntemin içerik sahiplerine ödeme yapmak için ilginç bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Bireysel okuyucuların keyifleri doğrultusunda kullandıkları bir aracın ödeme için ölçüt olarak seçilmesi, alışılmadık sonuçları beraberinde getirebilir. Sayfada geçen süre ve hikayenin paylaşım sayısı gibi istatistikler, okuyucuların bir makaleyi ne kadar sevdiklerinin anlaşılması konusunda etkili olabilir. Ancak alkışlara göre ödeme yapmanın iş modelini yerleştirmeye çalışan Medium için daha makul bir tercih olduğu söylenebilir. Alkışlar sayesinde platformda paylaşılan içeriklerin öne çıkarılması ve daha fazla kişiye ulaştırılması da kolaylaşabilir.
Medium logosunu da değiştiriyor
Medium hâli hazırda aldığı 5 dolarlık abonelik ücretinin tamamını yazarlarına dağıtıyor. Şirket bir süre sonra masraflarını karşılamak için kendi payını almaya başlayacak olsa da, daha fazla yazar çekmek adına henüz bu yönde bir adım atmış değil. Logosunu da değiştiren şirket, yeşil renkli M harfi yerine tamamen yazıdan oluşan yeni bir logoya geçiş yapıyor.