ManşetlerTeknoloji

MediaTek’in yeni amiral gemisi Dimensity 9400 tanıtıldı: Yapay zeka ve üçe katlanabilir telefonlara hazır

mediatek dimensity 9400

MediaTek, Dimensity 9400 adını taşıyan amiral gemisi mobil çipsetini resmi olarak duyurdu. Dimensity 9400, beklenen yıllık performans artışlarının yanı sıra, geleceğe yönelik bazı özelliklerle de dikkat çekiyor.

Dimensity 9400, 3nm üretim sürecine dayanıyor ve selefi olan Dimensity 9300’e göre yüzde 40 daha enerji verimli. Çipset, 3.62GHz hızında çalışan bir Arm Cortex-X925 çekirdeği, üç Arm Cortex-X4 çekirdeği ve dört Cortex-A720 çekirdeğinden oluşuyor. Bu çekirdekler, geçtiğimiz yılki Computex etkinliğinde tanıtılmıştı. MediaTek, bu kombinasyonun, 9300’e kıyasla yüzde 35 daha hızlı tek çekirdek performansı ve yüzde 28 daha hızlı çok çekirdek performansı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca çipset, Arm’ın yeni 12 çekirdekli Immortalis-G925 GPU’suna sahip ve ışın izleme performansında yüzde 40 daha fazla hız sunuyor.

Dimensity 9400’ün öne çıkan bir diğer önemli yönü, MediaTek’in sekizinci nesil NPU’su ile belirli türdeki hafif yapay zeka modellerini cihaz üzerinde eğitebilme yeteneği. Bu yeni NPU, büyük dil modellerinde %80 daha hızlı yanıt verme kapasitesine sahip. Aynı zamanda yapay zeka destekli video üretimini de destekliyor ve geliştiricilere, ajans uygulamaları oluşturabilmeleri için bir çerçeve sunuyor. Bu tür yapay zeka, kullanıcılar için çeşitli görevleri otomatik olarak gerçekleştirebilen sistemler yaratmayı amaçlıyor. Apple’dan Rabbit’e kadar birçok teknoloji şirketi, bu teknolojiyi gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor.

Dimensity 9400 ayrıca gelecekte https://www.teknoblog.com/huawei-mate-xt-on-inceleme/ yaygınlaşması durumunda, bu genişletilmiş ekranlara ölçeklenmiş içerik sağlama yeteneğine de sahip. Ancak MediaTek, bu tür ekranlara uyum sağlayan ilk çip üreticisi değil.

MediaTek Dimensity 9400 taşıyan telefonlar bu yıl bitmeden piyasaya çıkacak

Dimensity 9400’ün, desteklediği bu ileri teknoloji özelliklerden daha erken piyasaya çıkması bekleniyor. MediaTek, çipsetin bu yılın dördüncü çeyreğinde piyasada olacağını belirtti. Şirketin üst düzey çipleri genellikle Vivo ve Oppo gibi Çinli üreticilerin amiral gemisi telefonlarında yer alıyor.