Mastercard, düzenlediği bir basın toplantısıyla e-ticaretten KOBİ çözümlerine, toplu taşımadan turizme kadar uzanan alanlarda Türkiye ekonomisine dinamizm katabilecek projeler ve gelecek planları hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan şirketin Türkiye ve Azerbaycan Ülke Müdürü Yiğit Çağlayan, “nakitsiz bir dünya” hedefi için çalıştıklarını belirtti. Bu hedefin ülkelerin ekonomisine yapacağı katkıya da dikkat çeken Çağlayan, 3 yıl boyunca tüm harcamaların elektronik ödeme üzerinden yapılması halinde Türkiye ekonomisinin 43 milyar TL kazanımda olacağını dile getirdi. Bu doğrultuda devletlerle birlikte çalıştıklarını söyleyen Çağlayan, Mastercard’ın Azerbaycan için geliştirdiği “Nakitsiz Azerbaycan” projesini örnek olarak gösterdi ve hazırlanan yol haritasının devlet tarafından da kabul edildiğini vurguladı.
Mastercard’ın dijital ödeme çözümü Masterpass‘e de değinen Çağlayan, e-ticaretin sürdürülebilir ekonominin önemli ayaklarından biri olduğunu ifade etti. Masterpass ile KOBİ’lere yönelik çözümler de sunduklarını söyleyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’lere gidip sorduğumuzda 3’te 1’i işini büyütmek istediğini ve yarısının da e-ticarete girmek istediğini söyledi. Türkiye’nin yüzde 99’unun KOBİ olduğunu düşünürsek, bu işletmelerin büyümesi Türkiye ihracatı için muazzam bir artış demek. Masterpass büyük oyuncular arasında günden güne büyürken, ekonominin bel kemiği olan KOBİ’leri unutmadık ve T-soft, Ideasoft, Ticimax ve Eticsoft iş birlikleri aracılığıyla KOBİ’lerin e-ticarete giriş paketlerine Masterpass’i entegre ettik.”
Toplantıdaki bir diğer önemli gündem maddesi de toplu taşıma projeleri oldu. Mastercard Türkiye, hâlihazırda Kocaeli, Muğla, Gaziantep, Mersin, Adana, Bandırma ve Sivas’ta kullanılan temassız toplu taşıma projesinin aralık ayı itibarıyla başkent Ankara’da da uygulamaya koyulacağını açıkladı.
Mastercard Hedef Şehirler Endeksi’nde İstanbul ve Antalya üst basamaklarda
Mastercard tarafından 10 yıldır yayınlanan ve dünya genelinde 162 şehri kapsayan Hedef Şehirler Endeksi‘nin güncel sonuçları da toplantıda değerlendirildi. 2018 sonuçlarına göre, İstanbul Avrupa’da en gözde seyahat noktaları arasında üçüncü oldu. Antalya ise hemen İstanbul’un arkasında dördüncü sıradan listeye girdi. Küresel listede ise İstanbul dokuzuncu, Antalya ise onbirinci sırada yer alıyor. Güncel turizm verilerini paylaşan Çağlayan, 2018 yazı turist sayısındaki artışa dikkat çekerken, bir sonraki adım olarak harcama rakamlarının artırılmaya odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.