İnsansız uzay aracı Curiosity’nin Mars’ta topladığı verileri analiz eden bilim adamları, kızıl gezegende hâlâ belli dönemlerde ortaya çıkan az miktarda sıvı su bulunuyor olabileceğini açıkladılar. Mars’taki tuzun suyun donma noktasını ciddi ölçüde aşağıya çektiğini dile getiren araştırmacılar, bu sayede Mars’ın soğuğuna rağmen suyun sıvı bir hâl alabileceğini ifade ettiler. Gerçekleştirilen analize göre, Mars yüzeyinde akşamları sıvı halinde bulunan su, gün içinde buharlaşıyor.
Natural Geoscience dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarından biri olan Kopenhag Üniversitesi’nden Morten Bo Madsen, toprakta kalsiyum perklorat maddesine rastladıklarını ve uygun koşullar altında bu maddenin atmosferden su buharı çektiğini dile getirdi. Madsen, Curiosity’nin hava durumu analiz istasyonu aracılığıyla yaptıkları ölçümlerde bu duruma sadece kış mevsiminde geceleri ve gün doğumundan hemen sonra rastlandığını belirtti.
Süreç her akşam Mars atmosferinde su buharının ortaya çıkmasıyla başlıyor. Su buharının Mars yüzeyinde yoğunlaşmasının ardından kalsiyum perklorat formundaki tuz, suyu doygun hâle getiriyor ve donma noktasını düşürüyor. Böylelikle su sıvıya dönüşmeye ve toprak tarafından emilmeye uygun bir hâl alıyor. Araştırmacılar söz konusu koşullara Gale Krateri’nin çevresinde rastlasalar da, benzer koşulların kızıl gezegenin genelinde görüldüğü düşünülüyor.
Araştırmacılar Mars’ta bir zamanlar büyük miktarda sıvı su bulunduğu kanaatine daha önce varmışlardı. Suyun yaşam için bir gereksinim olarak nitelenmesinden ötürü araştırmacılar için başka gezegenlerde sıvı izlerine rastlamayı heyecanla karşılıyor. Ancak son araştırmanın yazarları, Mars’ta su olsa bile havanın soğukluğundan ötürü hayatta kalmanın zor olduğuna dikkat çekiyor.