Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, ABD Kongresi’ndeki ifadesinde ilk olarak senatörlerden gelen soruları yanıtlamıştı. Zuckerberg, ikinci oturumda Temsilciler Meclisi üyelerinin karşısına çıktı. Enerji ve Ticaret Komitesi’nde gerçekleştirilen oturum 5 saat sürdü. Temsilciler Meclisi üyeleri, bir gün önce Zuckerberg’in karşısına çıkan senatörlerin aksine, Facebook’un işleyişi ve insanların profilini çıkarma konusundaki çalışmaları konusunda daha bilgili ve yetkin bir görüntü çizdi.
Facebook hafta içinde Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından hayata geçirdiği önlemleri öne çıkarmaya ve daha yoğun biçimde anlatmaya başlamıştı. Ancak gerçekleştirilen oturumda Temsilciler Meclisi üyeleri Cambridge Analytica skandalından ziyade başka konularla ilgilendi. Facebook’un web üzerinde insanları nasıl izlediği, reşit olmayanlar için uygulanan gizlilik korumaları ve Facebook ile ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) arasındaki mutabakat anlaşması Temsilciler Meclisi’nin odaklandığı konular oldu.
Zuckerberg’in ABD Temsilciler Meclisi üyelerine verdiği ifadeden bazı önemli satır başlarını sizler için sıraladık:
Facebook Avrupa’daki gizlilik korumalarını dünya genelinde uygulayacak
Facebook, Avrupa Birliği’nde mayıs ayında yürürlüğe girecek Genel Veri Koruma Düzenlemesi’nin (GDPR) getirdiği kurallara uyup uymama konusunda daha önce karışık mesajlar vermişti. Ancak bu kafa karışıklığı sonunda geçmiş gibi görünüyor. Zuckerberg, ifadesinde Avrupa’daki tarzda korumaları dünya genelinde uygulayacaklarını açıkladı. GDPR’nin çeşitli farklı ve önemli parçalarının olduğunu söyleyen Facebook CEO’su, bunlardan birinin kullanıcılara Facebook’un yaptıkları üzerinde kontrol imkanı vermek olduğunu belirtti. Yeni düzenlemenin internet şirketlerini olumlu onay konusunda zorladığını dile getiren Facebook CEO’su, yapacakları seçimler konusunda da kullanıcılara daha iyi bilgi vereceklerini dile getirdi.
Bazı Temsilciler Meclisi üyeleri Facebook’un FTC ile yaptığı mutabakatı ihlâl ettiğini düşünüyor
2011’de Facebook ve FTC arasında yapılan mutabakata göre, Facebook’un kullanıcı gizliliğine yönelik tehditleri tespit etmesi ve bu tehditlere karşı bir çözüm getirmesi gerekiyor. Pek çok Temsilciler Meclisi üyesi Zuckerberg’e Facebook’un bu anlaşmaya uyup uymadığını sorarken, FTC’ye sunulan denetleme raporlarında Cambridge Analytica ihlâllerine rastlanmadığını dikkat çekti. Zuckerberg, bu soruların hepsine FTC ile yaptıkları anlaşmaya uyduklarını düşündüğünü söyleyerek yanıt verdi.
Facebook insanları web’de nasıl ve neden izlediğini anlatmakta zorlanıyor
Oturumda Zuckerberg’e en çok sorulan sorulardan birisi de Facebook’un internette gezinen insanlardan, Facebook hesapları olmasa bile, nasıl veri topladığı oldu. Facebook’un insanların ziyaret ettikleri web sitelerini nasıl sakladığı ve sosyal ağa katılmamış ya da sosyal ağdan çıkmış kişiler için “gölge profil” oluşturup oluşturmadığı da Zuckerberg’e sorulan sorular arasında yer aldı.
Zuckerberg, web’deki hareketleri izleme konusuna iki farklı açıdan yaklaştı. İlk olarak güvenlik konusuna odaklanan Facebook CEO’su, “Eğer insanları izlemeseydik, onların genel erişime açık tüm Facebook sayfalarını indirmelerini engelleyemezdik. Eğer biri Facebook’a giriş yapmadıysa kaç sayfaya eriştikleri gibi belli bilgileri mercek altına alıyoruz. Bunu güvenlik önlemi olarak uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.
Reklam hedeflemesi konusunda gelen sorulara da yanıt veren Zuckerberg, kullanıcılara daha ilgilenecekleri reklamlar sunmak için de bilgi topladıklarını, ancak dileyen kullanıcıların reklam hedeflemesinden çıkabileceğini belirtti.
“Gölge profiller” konusunda ise kaçamak davranan Zuckerberg, konu hakkında bilgisinin olmadığını ifade etti. Facebook CEO’su, ortalama bir kullanıcıdan toplanılan verilerin sayısı konusunda da kesin bir yanıt veremedi.
Mark Zuckerberg de Cambridge Analytica veri sızıntısının kurbanı olmuş
Facebook CEO’su, verileri Cambridge Analytica tarafından izinsiz olarak ele geçirilen kullanıcılardan birisinin de kendisi olduğunu açıkladı. Zuckerberg bu bilgiyi bir Temsilciler Meclisi üyesinden gelen soru üzerine paylaşırken, konu hakkında detay vermedi.
ABD Kongresi üyeleri Facebook’un reşit olmayanları korumak için daha fazla önlem almasını istiyor
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Mark Zuckerberg’e Messenger Kids servisi hakkında da sorular yöneltti. Facebook’un 18 yaşın altındakiler için yeni gizlilik korumaları geliştirmesini isteyen bir üye, 18 yaşına gelene kadar kullanıcıların verilerinin paylaşılmayacağı bir çözümün geliştirilebileceğini belirtti. Zuckerberg ise 18 yaşın altındaki çocukların bilgilerine kimsenin erişemediğinin altını çizerken, ekstra gizlilik koruması konusunda da söz vermemeyi tercih etti. Facebook CEO’su gençlerin fikirlerini ve düşüncelerini daha yoğun biçimde göstermek istediklerinin altını çizdi.
Cumhuriyetçilerin gündeminde Facebook’un sayfalara verdiği cezalar vardı
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Parti mensubu üyeleri, Zuckerberg’i Lynette “Diamond” Hardaway ve Rochelle “Silk” Richardson konusunda sıkıştırdı. Trump destekçisi video içerikler hazırlayan iki kız kardeşin sayfaları, hazırladıkları içerikler “toplum için güvensiz” olduğu gerekçesiyle cezalandırılmıştı. Bu ceza nedeniyle ikilinin takipçilerini yeni içeriklerinden haberdar etmesi veya videolarını öne çıkarması mümkün olmamıştı. Cumhuriyetçiler “Diamond ve Silk terörist değildir” mesajını verirken, Zuckerberg söz konusu sayfanın bir yanlışlık sonucunda güvensiz olarak etiketlendiğini belirtti.
ABD Kongresi Facebook’un çevrimiçi uyuşturucu satışıyla mücadelede daha fazla sorumluluk almasını istiyor
ABD’de Facebook’a verilen reklamlar üzerinden uyuşturucu dahil pek çok şey satın almak mümkün. Uyuşturucu satışı Facebook’un hizmet koşullarına aykırı olsa da, Temsilciler Meclisi’nin pek çok üyesi Facebook üzerinden uyuşturucu satışına şahit olduklarını ve bu durum nedeniyle sosyal ağın dolaylı olarak topluma zarar verdiğini dile getirdi. Mark Zuckerberg ise içerik moderasyonu ekibini geliştirmeye çalıştıklarının altını çizdi ve bazı içerik alanlarında daha sıkı denetim yapmalarının gerektiğini sözlerine ekledi.