Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, son birkaç yıldır kendisine yıllık hedefler koyuyor ve bu hedefleri takipçileriyle paylaşıyordu. Ancak 2020’li yılların başlamasıyla birlikte Zuckerberg, daha uzun vadeli bir tavır içine girdi ve kendisine on yılı kapsayan hedefler koydu.
Zuckerberg’in konuyla ilgili olarak Facebook hesabında yaptığı paylaşımda şu ifade yer alıyor: “Yıllık hedefler ve meydan okumalar belirlemek yerine 2030’da hayatımın ve dünyanın nasıl görünmesini istediğimi düşündüm ve bunun üstüne odaklandım. O tarihte, eğer işler yolunda giderse, kızım Max liseye başlamış olacak. Bir insan nerede olursa olsun, o kişiyi gerçekten yanımızdaymış gibi hissettirecek teknolojiye ulaşmış olacağız. Bilimsel çalışmalarla kaydedilen ilerlemeler ise ortalama yaşam beklentisi süresini 2,5 yıl daha uzatmış olacak.”
Zuckerberg, paylaşımında 2019’da olup bitenlere pek fazla değinmiyor. Ancak bu duruma pek de şaşırmamak gerekiyor. Zira 2019 Facebook adına fazlasıyla zorlu bir yıl olarak tarihe geçti. Şirket, temmuz ayında Cambridge Analytica skandalı ve diğer güvenlik sorunları nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Facebook çalışanlarının, özellikle içerik yöneticilerinin, kötü çalışma koşullarıyla ilgili haberler de 2019’da gündeme gelmişti.
Mark Zuckerberg yeni yönetim şekillerinin oluşmasını bekliyor
Zuckerberg’in önümüzdeki on yıla ilişkin paylaşımında “yeni ve özel bir sosyal ağ” vurgusu dikkat çekiyor. Facebook CEO’su, “internet bizi herkesi ve her yerde birbirlerine bağlamak gibi bir süper güç verdi” şeklinde bir ifade de kullandı. Zuckerberg, bu konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:
“…böyle büyük bir topluluğun parçası olmak kendi zorluklarını yaratıyor ve insanların samimiyet açlığı duymasına sebep oluyor. Benim büyüdüğüm küçük kasabada, bir fark ve amaç hissi bulmak kolaydı. Ancak milyarlarca insanın içinde sizin kendinize özel rolü bulmanız zor olabiliyor. Önümüzdeki on yılda en önemli sosyal yapılar, bize bu küçük toplulukları tekrar inşa etme fırsatı sağlayacak yapılar olacak. Bu beni en çok heyecanlandıran inovasyon alanlarından biri. 5 yıl sonra dijital sosyal çevreler çok daha farklı bir yapıya bürünmüş olacak. Özel etkileşimlerin önemi artacak ve böylelikle ihtiyaç duyduğumuz samimiyet hissini tekrar bulacağız.”
Zuckerberg’in paylaşımında en çok dikkat çeken nokta ise önümüzdeki 10 yılda “yeni yönetim şekillerinin” ortaya çıkışına yönelik vurgusu oluyor:
“Facebook gibi platformların hepimizin önem verdiği değerler arasında ödün vermesi gerekiyor. Bu ifade özgürlüğü ve güvenlik, gizlilik ve yasal yaptırım, herkese açık sistemler ve verileri tamamen kilit altına almak arasında olabilir. Bu konularda çok açık bir “doğru” cevap bulmak zor. Ancak pek çok konuda topluluğun “meşru” olduğunu düşüneceği kararlar vermek önemli. Özel şirketlerin temel demokratik değerlere dokunan önemli kararlarda söz sahibi olmamaları gerekiyor.”
Mark Zuckerberg, daha önce kendisine koyduğu yıllık hedefleri gerçekleştirme konusunda pek iyi bir karneye sahip değil. Facebook CEO’sunun on yıllık vizyonunun ve hedeflerinin ne ölçüde gerçeğe dönüşeceğini görmek içinse beklemek dışında bir yol bulunmuyor.