Facebook ve gazeteciler arasındaki ilişki dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Sosyal paylaşım sitesine eleştiren gazeteler kervanına son olarak Norveç’in önemli gazetelerinden Aftenposten katıldı.
Aftenposten, birinci sayfasında genel yayın yönetmeninin imzasıyla yayınlanan bir yazıyla Mark Zuckerberg ve Facebook’u sansürcülükle suçladı. Espen Egil Hansen, Facebook’un dünyanın en büyük bilgi yayma, münazara ve sosyal iletişim platformu haline geldiğine dikkat çekti. Sosyal paylaşım sitesinin bu konumunu hak ettiğini söyleyen Hansen, CEO Zuckerberg’i ise “Dünyanın en güçlü editörü” olarak tanımladı.
Bu kuvvetli sitemin geliş zamanlaması ise oldukça dikkat çekici. Facebook’un gazetecilik konusundaki güvenilirliği her geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Bu durumda sitenin “Trending Topics” bölümünde yalan haberler üretilmeye devam etmesi önemli rol oynuyor.
Hansen’i söz konusu yazıyı kaleme almaya iten olay ise Facebook’un gazeteyi bir fotoğrafı sayfasından çıkarmaya zorlaması oldu. Tartışma yaratan fotoğraf, Vietnam Savaşı’nın en simgesel karelerinden biri olarak biliniyor. Fotoğrafçısı Nick Ut’a Pulitzer kazandıran fotoğraf, “Napalm kız” adıyla anılıyor.
Aftenposten’in genel yayın yönetmeni, söz konusu haberde yedi ünlü savaş fotoğrafına yer verildiğini belirtti. Sosyal paylaşım sitesinden önce fotoğrafın kaldırılmasına yönelik bir talep geldiğini söyleyen Hansen, daha verilen süre tamamlanmadan Facebook’un fotoğrafı ve yazının tamamını kaldırdığını dile getirdi. Gazeteci, haberi yazan muhabirin Facebook’a yeni haber girmesinin engellendiğini de sözlerine ekledi.
Mark Zuckerberg Hansen’in hedef tahtasına oturdu
Hansen, kaleme aldığı yazıda Facebook’un eylemlerine odaklanmak yerine CEO Mark Zuckerberg’i hedefe yerleştirdi. Zuckerberg’in gücünü kötüye kullandığını söyleyen Aftenposten genel yayın yönetmeni, Facebook CEO’sunun elindeki güç hakkında adamakıllı düşündüğüne inanmadığını sözlerine ekledi.
Facebook’un Aftenposten’in makalesine yönelik tutumunun da devam ettiği söyleniyor. The Guardian’da yer alan habere göre, Facebook Norveçli politikacılar tarafından aynı fotoğrafla yapılan destek paylaşımlarını da kaldırıyor.