Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği yatırımcı buluşmasında bir süre önce kullanıma sunulan Messenger robotlarının arkasındaki otomatik öğrenme teknolojisinin gelecekte hangi noktaya gelebileceği konusunda da değerlendirmede bulundu.
Yapay zeka konusunda şu anki en önemli odak noktalarının insanlardan daha iyi algıya sahip bilgisayar servisleri geliştirmek olduğunu söyleyen Facebook CEO’su; görme, duyma, konuşma gibi temel insan aktivitelerinin faaliyetlerinin özünü oluşturduğunu söyledi. Zuckerberg, önümüzdeki 5 ila 10 yıllık dönem içinde yapay zekanın insanlardan daha üstün algılara sahip olabileceğini dile getirdi.
Mark Zuckerberg’in açıklamasında iki nokta göze çarpıyor. Bu noktalardan ilki, Facebook kurucusunun insanların biyolojik varlıklarının merkezinde bulunan yeteneklere sahip bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesini öngörüyor olması. Yapay zekanın hedef olarak belirlenen seviyeye ulaşması durumunda, günümüzde insanlar tarafından gerçekleştirilen pek çok eylemin makinelere tarafından gerçekleştirilmesi pek zor gözükmüyor. Zuckerberg’in de bu noktaya dikkat çekmesi, konuşmadaki ikinci çarpıcı nokta olma niteliğini taşıyor.
Zuckerberg, bu sözlerinin bilgisayarların düşünebileceği veya insanlardan daha iyi olacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Bağlam çerçevesinde düşünmenin pek çok kişinin tahmin ettiğinden daha zor bir eylem olduğunu unutmamak gerekiyor. Geniş bir yelpazeyi kapsayan farklı işleri yapabilmek, birbirinden bağımsız konuları sentezleyebilmek ve çevreyi öğrenmek insan zihnini özel kılan unsurlar arasında bulunuyor. Dolayısıyla makinelerin insanların tüm kapasitesine kısa vadede ulaşması pek de kolay ve gerçekleşebilir bir öngörü gibi gözükmüyor.