Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketi hakkındaki bilgileri ifşa eden Frances Haugen’in ABD Senatosu’nda dinlendiği oturumda ifade vermedi. Ancak Haugen’in Facebook’a yönelttiği iddialara karşı uzun bir açıklama paylaştı. Tecrübeli CEO için bu hafta, Facebook servislerinde yaşanan kesinti nedeniyle zaten zor başlamıştı.
Zuckerberg açıklamasında Haugen’in iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve şirket hakkında gerçek dışı bir tablo çizdiğini belirtti. Zuckerberg, “Tüm bu iddiaların kalbinde bizim karlılığı kullanıcılarımızın emniyetinin ve iyiliğinin önüne koyduğumuz düşüncesi yer alıyor. Bu doğru değil” ifadesini kullandı. Facebook CEO’su, Haber Kaynağı’nda yapılacak değişikliklerle viral videolardan ziyade aile üyelerinin ve arkadaşlarının paylaşımlarının öne çıkacağını belirtti. Söz konusu değişiklik, şirket tarafından “Anlamlı Sosyal Etkileşim” (MSI) adını taşıyor.
Zuckerberg, bu değişiklikleri tasarlarken insanların Facebook’ta daha az zaman geçirdiklerinin farkında olduklarını; çünkü bunun insanlara daha iyi geldiğini araştırmaların gösterdiğini belirtti. Haugen ifadesinde MSI gibi metriklerin şirket tarafından göz boyamak için kullanıldığını ve daha etkileyici çözümlere tercih edildiğini dile getirdi. Haugen, Zuckerberg’in kendisine sunulan ve Facebook’u “daha az viral, daha az şiddetli” bir yere dönüştürecek çözümleri uygulamayı kabul etmediğini öne sürdü.
Haugen, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu dilekçede Facebook’un “nefret içeren ve ayrımcı” içeriklere neden izin verdiği konusunda da iddialarda bulundu. Haugen’e göre, insanları öfkeye yönlendirmek diğer duygulara yönlendirmekten daha kolay olduğu için Facebook bunu tercih ediyor. Bu iddiayı “tamamen mantığa aykırı” olarak değerlendiren Zuckerberg, Facebook’un reklamlardan para kazandığını ve reklam verenlerin de markalarını nefret barındıran içeriklerin yanında görmeyi istemediğini dile getirdi.
Zuckerberg, Instagram’ın gençleri olumsuz etkilediğini gösteren araştırma sonucunun da “yanlış karakterize edildiğini” ima etti. Instagram’ı savunan Facebook CEO’su, aksine platformun gençlere yardımcı olduğunu ve gençlerden bu konuda geri dönüşler aldıklarını belirtti.
Haugen, Facebook’un ABD’de 6 Ocak’ta yaşanan Kongre baskınında da seçim sonucuyla ilgili yanlış bilgileri engellemeyerek rol oynadığını öne sürmüştü. Mark Zuckerberg, Facebook hakkındaki bu iddiaya da cevap verdi. Konuyla ilgili araştırmalara itibar gösterdiklerini belirten Zuckerberg, sosyal medyanın ABD’yi kutuplaştırdığı iddiasına pek katılmadığını da belli etti. Facebook CEO’su, yoğun sosyal medya kullanımı olan başka ülkelerde de kutuplaşmanın azaldığını veya yatay seyir izlediğini gördüklerini dile getirdi.