Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sonunda sessizliğini bozdu ve şirketinin Cambridge Analytica skandalına yaklaşımından dolayı özür diledi. CNN’e konuşan Zuckerberg, yaşananları “büyük bir güven ihlâli” olarak tanımladı ve olanlardan ötürü büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Facebook CEO’su, yaşananların tekrarlanmamasının kendi sorumluluklarında olduğunu ifade etti.
Facebook, CEO’su Zuckerberg’in açıklamalarıyla üçüncü taraf geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişim izni vermesine gelen tepkilere ilk kez karşılık vermiş oldu. Zuckerberg CNN dışında The New York Times, Recode ve Wired gibi mecralara da konuştu.
Facebook CEO’su medya turuna başlamadan önce kişisel hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. Zuckerberg, söz konusu paylaşımda Cambridge Analytica ile ilgili ifşaatların yönetimi ve değerlendirmesinde hatlar yaptıklarını kabul etti. Üçüncü taraf geliştiricilerle paylaşılan kullanıcı verilerini kademeli olarak azaltmak için bir plan açıklayan şirket, 2014’te uygulanan kısıtlamalardan önce geniş ölçekli verilere ulaşan geliştiricileri de denetleyeceğini duyurmuştu.
Zuckerberg’in çeşitli yayın organlarına verdiği röportajlarda öne çıkan noktalar ise şunlar oldu:
- Facebook CEO’su tüm röportajlarında ABD Kongresi’nin önünde ifade vermeye hazır olduğunu belirtti.
- Zuckerberg, Facebook’un verileri uygun olmayan biçimde kullanılan herkesi durumdan haberdar edeceğini açıkladı.
- Zuckerberg, CNN röportajında düzenlemeye toptan biçimde karşı çıkmadığını dile getirdi. “Düzenlemeye tabi olmamamız konusunda emin değilim.” diyen Facebook CEO’su, reklam şeffaflığı düzenlemesi türünden düzenlemeleri görmek istediğini belirtti.
- Cambridge Analytica’nın kandırmasını ortaya çıktığı 2015’te incelememekten dolayı pişmanlık duyduğunu söyleyen Zuckerberg, bunun bir hata olduğunu ve bu hatayı bir daha tekrarlamamaları gerektiğini belirtti.
- Zuckerberg’e göre, Facebook’u ABD’de gerçekleştirilecek ara dönem seçimleri öncesinde kötü niyetli aktörlerin etkisinden korumak zor değil. “Bu roket bilimi değil. Rusya gibi devletlerin seçimlere müdahale etmesini engellemek için yoğun biçimde çalışmalıyız.” diyen Facebook CEO’su, bu durumu engelleyebileceklerini dile getirdi.
- The New York Times röportajında Facebook’un güvenlik kuvvetini iki katına çıkaracaklarını söyleyen Zuckerberg, şu bilgileri verdi: “Yıl sonu itibarıyla güvenlik ve topluluk operasyonları konusunda çalışan personel sayımız 20 binin üstüne çıkacak. Sanırım bu sayı şu anda 15 bin civarında.”
- Zuckerberg, Facebook’un ABD’nin Alabama eyaletinde kısa süre önce gerçekleştirilen senato seçimlerinde kötü niyetli aktörlerin müdahalesini engellemek için yapay zekâdan yardım aldıklarını belirtti. Yapay zekâ araçlarıyla sahte hesapları ve yalan haberlerin tespit ettiklerini söyleyen Facebook CEO’su, birkaç Makedonyalı hesabın yalan haber yaymaya çalıştığını fark ettiklerini dile getirdi. Bu hesapların devredışı bırakıldığını belirten Zuckerberg, bu gelişmeyi daha önce kamuoyuyla paylaşmadıklarını ve ilk kez duyurduklarının altını çizdi.
- Zuckerberg, Cambridge Analytica’nın yaptığı gibi kötüye kullanıma açık bir API platformu geliştirdikleri için pişmanlık duyduğunu belirtti. Veri taşınabilirliğinin daha iyi deneyimler yaratabileceğini inandıklarını söyleyen Facebook CEO’su, kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin gizliliğin daha önemli olduğunu gösterdiğini ifade etti.
- Zuckerberg, binlerce uygulamanın kullanıcı verilerini kötüye kullanıp kullanmadıklarının tespiti amacıyla inceleneceğini açıkladı.
- Facebook CEO’su, The New York Times röportajında “Facebook’u Sil” kampanyasına da değindi. Mark Zuckerberg, çoğunluğun yaşananların ardından hesaplarını silmediğini, ancak her şeye rağmen böyle bir kampanyanın başlamasının kendileri için kötü olduğunu belirtti. Kampanyanın ciddi bir güven sorununu yansıttığını söyleyen Facebook CEO’su, bunu düzeltmek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
- Facebook, platform kısıtlamalarının tamamını açıklamış değil. Wired’e verdiği röportajda 15 değişiklik yapmayı planladıklarını söyleyen Mark Zuckerberg, bu değişikliklerden bazılarının son derece detaylı olduğunu ve kapsamlı biçimde anlatılmalarının gerektiğini belirtti.