Manşetler

Mark Zuckerberg’e göre Facebook’un geleceği mesajlaşma ve gizlilikte

mark zuckerberg

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, dün yaptığı açıklamayla şirketinin birden fazla sayıdaki mesajlaşma servislerinde gerçekleştirilen sohbetleri şifreleyeceğini ve bunları birbiriyle uyumlu hâle getireceğini duyurdu. Bu, dünyanın en büyük sosyal ağ servisinin çevrimiçi sohbetlere verdiği önemin giderek arttığını gösteren son işaretlerden bir tanesi olarak kayda geçiyor.

Zuckerberg, Facebook profili üzerinden yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç yıl içinde doğrudan mesajlaşmanın, herkese açık paylaşımların dünya çapına hızlı şekilde yayıldığı Facebook haber kaynağının geleneksel, herkese açık platformunda gerçekleştirilen tartışmaların önüne geçeceğini kaydetti. Zuckerberg, “Tüm özel iletişimler için uçtan uca şifreleme uygulamaya doğru çalışmak, yapılacak doğru şey.” dedi. Ancak, şirketin 2019 boyunca uzmanlara danışmasıyla planın ayrıntılarının değişebileceği konusunda uyardı.

Bu strateji hem kanuni yaptırımlarla ilgili gözetim çalışmalarını hem de Facebook’a kullanıcı içeriğini daha iyi yönetme konusunda çağrıda bulunan kanun yapıcılarının planlarını boşa çıkarabilir. Ayrıca, şirketin hedefli reklamlar aracılığıyla gelir elde etme yeteneğini de kısıtlayacaktır. Ne var ki Zuckerberg, bazı ödünler verebileceğini, çünkü kullanıcıların iletişim kurdukları kişilere kolay erişime sahipken verileri konusunda da daha iyi kontrol istediklerini bildiğini kaydetti.

Zuckerberg’in stratejisinin bir parçası olarak, bir Facebook kullanıcısı WhatsApp kullanıcılarıyla iletişim kurabilirken, yalnızca bir Messenger hesabına sahip olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Ayrıca, kullanıcıların sohbetlerin ne kadar süreyle kaydedileceği konusunda daha fazla seçeneğinin de bulunduğunu da ekledi.

“İletişimin geleceği, insanların birbirlerine söylediklerine güvende kalacağı, mesajları ve içerikleri sonsuza dek sadık kalmayacağından emin olabilecekleri özel, şifreli hizmetlere giderek daha fazla geçecektir.” dedi Zuckerberg. “Bu, geleceğimize yardımcı olacağımızı umduğum gelecek.”

Zuckerberg, şirketin “gizlilik açısından koruyucu hizmetler inşa etme konusunda güçlü bir üne sahip olmadığı” gerekçesiyle, halkın Facebook’un gizlilik konusundaki ilerlemesine dair şüphelerinin olabileceğini de kabul etti. Kanun yapıcılar, kullanıcılar ve yatırımcılar, son iki yıldır Facebook’un yaşadığı bir dizi ihlal ve gizlilik sorunundan sonra, kullanıcı verilerini korumak için yeterli çaba göstermediği yönündeki endişelerini dile getiriyor. Zuckerberg ise, “İnsanların gerçekten istediği hizmetleri inşa etmek için gelişebileceğimizi defalarca gösterdik.” diyerek şirketini savunuyor.

Facebook, elinde bulunan WhatsApp, Messenger ve Instagram ile kişisel mesajlaşma alanında dünyanın en büyük oyuncularından bir tanesi. Her bir servis 1 milyardan fazla insan tarafından kullanılıyor. Sadece WhatsApp, aralarında Facebook’un kendisinin de bulunduğu tüm dış servislerden, mesajlarını güvenli biçimde yalıtılmış hâlde tutmayı başarıyor.

Sohbetlerin şifrelenmesi ve içeriklerinin dışarı kapalı tutulması Facebook’u hedeflenmiş reklamlar göstermesini engelleyecektir. Bu durumda Facebook’un kendisini işletmeler ve tüketiciler arasına yerleştirip gelir yaratması için yeni yollar bulması gerekecektir. Zuckerberg, bununla ilgili olarak, insanların nasıl ödeme yapıp finansal işlemleri gerçekleştirdiğinden işletmelerin ve reklamların rolüne kadar tüm servislerin önemli incelemelerden ve beyin fırtınasından geçmesi gerektiğini, böylelikle diğer kişiye özel servisler için nasıl bir platform sunulabileceğinin bulunacağını kaydetti.