Facebook internetin yönetimi için çeşitli düzenlemelere açık olduğunun sinyalini daha önce vermişti. Şirket bu tutumunu sonunda daha açık bir şekilde ortaya koydu. Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, internetin küresel ölçekte düzenlenmesi için önerilerde bulundu.
Zuckerberg, ilk olarak hükümetlerin çevrimiçi içerikler konusunda temel kurallar belirlemesini ve tehlikeli içeriklerin sosyal platformlara erişmesini engelleyecek filtrelerin oluşturulmasını öneriyor. Facebook’un ifadeler konusunda tek başına fazla sorumluluk göstermemesi gerektiğini belirten Zuckerberg, bu görevi bağımsız moderasyon komitelerinin üstlenebileceğini dile getirdi.
Zuckerberg aynı zamanda siyasi reklamların onaylanması konusunda da ortak standartların oluşturulması gerektiğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) benzer bir küresel çerçevenin uygulanabileceğini belirten Facebook CEO’su, bunun parçalı bir internet yapısı oluşturmadan yapılabileceğini dile getirdi. Servisler arasında veri taşınabilmesi konusunda garanti isteyen Zuckerberg, Facebook’un Google ve Microsoft ile birlikte yaptığı Veri Transferi Projesi’ni örnek olarak gösterdi.
Facebook CEO’su kısa süre önce bir açıklama yapmış ve şirketin odak noktasını gizliliğe çevireceğini belirtmişti. Zuckerberg’in bu çıkışının da dikkat çekici olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak bu açıklamanın Facebook’un düzenlenmesi konusunda yapılan çağrılara karşı bir tür yanıt olduğu da söylenebilir. Yine de, Facebook’un resmi kurumlarla iletişiminin çok kuvvetli olmadığını hatırlatmakta fayda var.
Mark Zuckerberg tarafından sunulan öneriler oldukça soyut. Ancak bu soyut önerilerin de bir tür başlangıç noktası olarak işleyebileceğini ve devletlere ince detayları üzerinde çalışabilecek bir şablon olduğu söylenebilir.