Mark Zuckerberg, beklendiği üzere 11 Nisan tarihinde ABD Senatosu’nda, ticaret ve hukuk komitelerinin gerçekleştirdiği ortak oturumda, beş saat boyunca ifade verdi. Facebook’un kurucusu oturum boyunca sakin biçimde kalmayı ve sağduyulu davranmayı başardı. Senatörlerin de Facebook’un 87 milyona varan profilin verilerine erişim konusunda politik veri toplama şirketi Cambridge Analytica‘ya nasıl izin verdiğini anlamaya çalışırken nazik ve uyumlu davrandığı görüldü.
Zuckerberg’in dinlendiği oturuma gelinceye kadar geçen zaman zarfında Facebook, birtakım duyurularla veri sızıntısı olayını ciddiye aldığını göstermiş, bunun bir daha yaşanmaması için önlemler alacağını belirtmişti. Zuckerberg oturum sırasında da, aralarında gizlilikle ilgili ayarlara daha kolay ulaşmayı sağlayan kısayolların getirilmesi, Facebook hesabınıza giriş yaptığınızda geliştiricilerle paylaşılan verilerin kısıtlanması, politik reklamları etiketleme ve bunları kamuoyunun denetimine açma, verilerin kötüye kullanıldığına dair örnekleri tespit eden kişileri ödüllendirme gibi önlemlerin bulunduğu değişikliklerin altını defalarca çizdi.
Ayrıca Facebook, Zuckerberg ve operasyonlar üst yöneticisi Sheryl Sandberg’i de bir medya turuna çıkarmış, medya mensuplarının olayla ilgili sorularına açıklık getirilmişti. Facebook’un kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak yaptığı bu faaliyetlere rağmen, birçok senatörün Facebook’un verileri toplama ve para kazanma yöntemlerini anlama konusunda birçok soru sordukları görüldü.
Aşağıda, Mark Zuckerberg’in senato oturumunda öne çıkan beş önemli konu başlığını bulabilirsiniz:
Zuckerberg Facebook’un tekelci gücüyle yüzleşmek zorunda kaldı
Senatör Lindsey Graham Zuckerberg’e en büyük rakibini sordu, Zuckerberg bu soruya tek bir cevap bile veremedi. Soruya cevap verirken sürekli Facebook’un devasa boyutuna dikkat çekti, bu noktada kendisine Facebook’un çok güçlü olup olmadığı soruldu. Zuckerberg, Graham’in Facebook’un tekel olup olmadığına dair sorusuna ise, “Bana kesinlikle öyle gelmiyor.” şeklinde çevirebileceğimiz bir cevap verdi. Kısacası, senatörler Facebook’un devasa gücüyle fazlasıyla ilgilendiler ve buna yönelik epey soru sordular. Ancak sosyal medya pazarında rekabeti artıracak bir stratejilerinin olup olmadığı noktasında bir açık vermediler.
Zuckerberg Facebook’un paralı versiyonu fikrini göz ardı etmiyor
Facebook’un CEO’suna şirketin iş modeli hakkında da birçok soru soruldu. Bunların arasında hayatları ve davranışları hakkında epey veri toplanan kullanıcıların gizliliklerinin gerçekten korunup korunmadığı da bulunuyordu. Birçok senatör Zuckerberg’e gelecekte Facebook’un paralı, reklamdan arındırılmış bir versiyonunu çıkarıp çıkarmayacaklarını sordu. Zuckerberg, senatör Orrin Hatch’in sorusuna Facebook’un ücretsiz versiyonunun her zaman olacağını söyledi. Bu açıklama paralı seçeneğin de günün birinde gelebileceği şeklinde yorumlandı. Daha sonra bir başka senatörün sorusuna da paralı versiyonun üstünde düşünülebileceği şeklinde cevap verdi.
Zuckerberg yapay zekânın gelecekte vadettiklerine çok güveniyor
Facebook’un moderasyon araçlarını nasıl geliştirdiği ve iyileştirdiğine yönelik bir soruya Zuckerberg, yapay zekânın Facebook’a nefret söylemi taşıyan veya diğer problemli paylaşımları hızlı şekilde ayıklama konusunda yardımcı olduğuna değinerek cevap verdi. Yapay zekânın Facebook’un içerik moderasyon çalışmalarını daha da iyileştirebileceği mümkün görünüyor. Ancak bunun gerçekten olup olmayacağı ise bilinmezliğini korumayı sürdürüyor.
Kongre Facebook’un telefonun mikrofonlarına erişerek reklam hedeflemesi yapıp yapmadığını da sordu
Yıllardır süregelen, artık bir şehir efsanesine dönüşmüş söylenti vardır. Facebook’un reklam hedefleme aracının çok verimli olduğu, bunun nedeninin de telefonların mikrofonlarına erişerek insanların günlük hayatta gerçekleştirdiği konuşmaları dinlediği iddia edilir. Senatör Gary Peters, Zuckerberg’e buna yönelik bir soru sorarak konuyu kayıtlara geçirmiş oldu. Peters’ın, “Doğru ya da yanlış, Facebook mobil cihazlardan elde edilen sesi kullanarak kullanıcılar hakkında elde ettiği verileri zenginleştiriyor mu?” şeklindeki sorusuna Zuckerberg, “Hayır” şeklinde cevap verdi.
Senatörler Facebook’un nasıl çalıştığını anlamıyor
Senatörlerin Facebook’un nasıl çalıştığını bilmediği görüldü. Senatörler Facebook kurucusuna veri toplama ve reklamcılık faaliyetlerinin temel nitelikleriyle ilgili sorular sorarak bunları anlamaya çalıştı. Facebook nasıl veri topluyor? Facebook topladığı verileri ne kadar süre boyunca saklıyor? Kullanıcılar paylaştıkları verileri nasıl kontrol ediyor? Bu gibi önemli soruları sorarken senatörler muhtemelen temsil ettikleri halkın aklındaki soruları kayıtlara geçirmeyi amaçlıyor olmalılar. Ancak aynı zamanda, CEO’ya, normalde Google’dan elde edilebilecek cevapları aldıkları soruları sorarak zaman harcamış oldular. Üstelik Facebook’un topladığı verileri nasıl kullandığına dair sorulara tatmin edici cevaplar da alamadılar. Bazı senatörler, konunun karmaşıklığının esas problem olduğunu vurguladı.
Kaynak: The Verge