İpucuManşetler

macOS Big Sur Public Beta nasıl indirilir ve yüklenir?

macOS Big Sur ön tanıtımı yapıldı: Yeni görünüm ve kullanışlı özellikler

iOS 14 ve iPadOS 14 Public Beta sürümlerinin yayınlanmasının ardından Apple şimdi de macOS Big Sur beta sürümünü herkesin erişimine açtı. macOS’in bir sonraki büyük versiyonu ile birlikte 11.0 sürümüne geçiliyor ve birtakım büyük değişiklikler geliyor. Dikkate değer en büyük değişiklik yenilenen tasarım oluyor. Her şey daha sade ve net görünüyor ve biraz da iOS’i andıran bir hava dikkat çekiyor.

Bu yazıda macOS Big Sur Public Beta nasıl yüklenir sorusunun cevabını veriyoruz. Beta sürümünü yükledikten sonra, şimdiki sürüm ile final sürüm arasında birkaç public beta güncellemesi alacaksınız. Final sürümün de sonbaharda yayınlanacağı Apple tarafından belirtiliyor.

Beta sürümünü yüklemeden önce macOS Big Sur ile ilgili bilinmesi gerekenler

macOS Big Sur Destekleyen Cihazlar

  • MacBook (2015 ve daha yeni)
  • MacBook Air (2013 ve daha yeni)
  • MacBook Pro (Late 2013 ve daha yeni)
  • Mac mini (2014 ve daha yeni)
  • iMac (2014ve daha yeni)
  • iMac Pro (2017 ve daha yeni)
  • Mac Pro (2013 ve daha yeni)

Öncelikle her zamanki uyarıyı yapmak gerekiyor: Bu yazılımı makinenize kurmadan önce iki, hatta üç kez düşünmelisiniz. Önemli işleriniz için yükleme yapmayı düşündüğünüz bilgisayarınıza bağlıysanız, beta sürümünü kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Apple?ın betaları genellikle iyidir ve pek hata ile karşılaşılmaz. Ancak her zaman uygulama uyumsuzlukları, düşük performans ve veri kaybı olasılığı vardır.

Neyse ki, bu olası dramın bir kısmını önlemenin bir yolu var. macOS High Sierra veya sonraki bir sürümüne sahip bir makine kullanıyorsanız, sabit sürücünüzü bölümlere ayırmak için yerleşik araçları kullanabilirsiniz, böylece beta tek başına ayrı bir alanda kalabilir. Bu şekilde, yeni özellikleri test edebilir, ardından işiniz bittiğinde verilerinizin geri kalanıyla sabit macOS bölümünüze önyükleme yapabilirsiniz. Bunun yollarını da aşağıda anlatıyoruz.

İkinci olarak, beta sürümünü yüklemeye başlamadan önce sabit sürücünüzde yaklaşık 20 GB boş alan bulunduğundan emin olun. İlk public beta sürümünün büyüklüğü 12,3 GB.

macOS Big Sur Beta ana disk bölümüne nasıl kurulur?

  • Apple?ın beta yazılım portalına gidin.
  • Daha önce herkese açık bir beta yüklemediyseniz, bu sayfaya Apple Kimliğinizle erişim için kaydolmanız gerekir. Eğer daha önce kayıt olduysanız, web sayfasının sağ üst köşesindeki “Enroll Your Devices (Cihazlarınızı Kaydet)” ı tıklayın.
  • Sonraki sayfanın ortasındaki orta seçenek olan “macOS” u tıklayın
    “Download the macOS Public Beta Access Utility (MacOS Public Beta Access Utility’yi İndir)” yazan bir düğme bulana kadar aşağı kaydırın.
  • Mac’inizi Beta Programına henüz kaydettirmediyseniz, bilgisayarınızı kaydettirecek bir .DMG dosyası indirmek için üzerine tıklayın. Aksi takdirde, bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Yükleyiciyi yeniden başlattıktan sonra, bir Time Machine yedeklemesi algılamazsa size sorulacaktır. Çok güvendiğiniz bir makineye yüklüyorsanız yedek almanız önerilir.
  • Son olarak, beta sürümünü yüklemek için Sistem Tercihleri ??uygulamasından (otomatik olarak açılmazsa) “Yazılım Güncelleme” ye gidin. Size hemen ulaşamayabilir. Bir kez geldiğinde bir bildirim alacaksınız.
  • 12.3GB dosyasının indirilmesi biraz zaman alacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra ve yüklemeye basmadan önce, sürücünüzün ana parçası yerine ayrı bir bölüme yüklemek istiyorsanız bir sonraki bölümdeki adımları izlemekten çekinmeyin.

macOS Big Sur Beta ayrı bir disk bölümüne nasıl kurulur?

  • Disk İzlencesi’ni açın (adını Spotlight arama çubuğuna yazarak açabileceğiniz yerleşik bir uygulama); sabit diskinizin bölümleri, pencerenin sol tarafındaki “Dahili” altında listelenir. Sadece birini görebilirsiniz.
  • MacOS High Sierra veya daha yenisine sahip bir makine kullanıyorsanız, ana bölümünüze tıkladığınızda bunun bir “APFS Birimi” olduğu ortaya çıkacaktır. Öyleyse, yeni bir birim oluşturmak için Disk İzlencesi penceresinin sol üst köşesindeki “Disk Bölümü” kelimesinin üzerindeki artı düğmesini tıklamanız yeterlidir.
  • Birime istediğiniz herhangi bir ad verebilir ve ardından “Ekle” ye basabilirsiniz. APFS olarak biçimlendirilmiş depolama birimleri birimler arasında paylaşıldığından, yeni birimi oluştururken ne kadar alan ayırmanız gerektiği konusunda endişelenmenize gerek yoktur. (Not: Makinenizin sürücüsü APFS yerine Mac OS Extended olarak biçimlendirilmişse, bunun yerine Disk İzlencesi penceresinin üst kısmındaki “Disk Bölümü” düğmesini seçebilirsiniz. Buradan sabit disk diliminde olmasını istediğiniz depolama alanı miktarını belirleyin. Önceki herkese açık betaların boyutunun 10 GB’ın üzerinde olduğu göz önüne alındığında, güvenli olması için en az 30 GB değerini seçmeniz yerinde olacaktır.)
  • Artık başka bir biriminiz (veya bölümünüz) olduğuna göre, betayı ana sürücünüz yerine ona yüklemeyi seçebilirsiniz.
  • Birimler veya bölümler arasında geçiş yapmak için, makineyi yeniden başlatmanız ve başlatma sırasında Option tuşunu basılı tutmanız gerekir.
İLGİLİ HABERLER