Mac OS X’un ilk versiyonu Eylül 2000’de 29.99 dolarlık fiyat etiketiyle herkese açık beta olarak sunulmuştu. Bu sürüm bir dönüm noktasıydı, çünkü Apple, 1984 yılında çıkardığı ilk Macintosh bilgisayardan bu yana Mac OS 9 sürümünü devam ettiriyordu. Mac OS X’in yayını Apple’ın bilgisayarlarının ilk dönemi ve yeni nesil cihazlar arasında bir sınır niteliğini taşıyordu. macOS Big Sur ile birlikte Apple’ın sürüm numarasında 11’e geçiş yaptığını görüyoruz.
Apple, daha sonraki on yılı OS X’u yeniden düzenlemek ve genişletmekle ilgilenecekti. Daha sonra çıkarılan yıllık bazdaki güncellemelerin ötesinde, daha yoğun bir güncelleme takvimi uygulanıyordu. OS X’in kedigiller familyasının Jaguar, Lion, Leopard, Tiger gibi büyük üyeleriyle adlandırılan ilk sürümleri müşterilerin satın almaları gereken, ücretsiz sunulmayan güncellemelerdi. Ayrıca OS X Apple donanımının farklı nesillerine de yayıldı. MacBook ve iMac’in ilk PowerPC günlerinden 2005’te Intel’e geçişe veya ultra ince MacBook Air ve epey pahalı olan Mac Pro gibi gibi daha yeni cihazlara kadar birçok farklı nesilde OS X’un izlerini gördük.
2011 ile birlikte Apple OS X’i yıllık bazda güncellemeye başladı. 2013’te çıkan OS X Mavericks ile birlikte Apple, kedi isimlerinden vazgeçerek OS X’u ücretsiz ve yıllık güncellemeler alan bir işletim sistemine çevirdi.
macOS 11.0’e geçiş Apple için sürpriz niteliğinde bir değişiklik sayılabilir. Çünkü bir noktaya kadar Apple’ın OS X veya macOS 10’u masaüstü işletim sistemi için marka niteliğinde bir isimlendirme olarak konumlandırdığı düşünüyordu. Hatta Microsoft bile 2015’te bu politikayı takip etmeye başlamış ve Windows 10’u “Windows’un en son versiyonu” olarak nitelendirmişti.
Apple’ın macOS 11’e geçişiyle birlikte bir sonraki adımı merakla bekleyeceğiz. Acaba şirket iOS’tekine benzer şekilde gelecek yıl macOS 12’yi mi yayınlayacak? Yoksa yine macOS 11 güncellemelerini 11.1, 11.2 veya bu şekilde mi görmeye başlayacağız ve bir 20 yıl da böyle mi gidecek?
Her ne olursa olsun, macOS Big Sur ile birlikte OS X için yolun sonu gelmiş oluyor. Aynı zamanda bu sürümle birlikte Intel tabanlı yongaların yerine Apple tasarımı ve ARM tabanlı çiplerin Mac’lerde kullanıldığını da görmeye başlıyoruz. Bu yeni dönem ile birlikte Mac bilgisayarları ile iOS ve iPadOS cihazları arasındaki çizgi biraz daha bulanıklaşacak.
OS X birçok donanım ve yazılım neslini tanımlamıştı. Apple’ın macOS 11 ile birlikte nasıl bir gelecek çizeceğini görmeyi merakla bekliyoruz.