Teknoloji

Mac App Store’dan dağıtılan takvim uygulaması kripto para madenciliği yapıyormuş

Mac App Store’da bulunan bir takvim uygulaması kullanıcılara daha fazla işlev sunmak için arka planda kripto para madenciliği işlemi gerçekleştiriyormuş. Üstelik bu işlevin devre dışı bırakılması seçeneği de ortada bulunmuyormuş. The Verge sitesinin haberine göre, söz konusu uygulama mağazadan kaldırılmış. Ancak bunun Apple tarafından mı yapıldığı, yoksa uygulamanın geliştiricisi Qbix mi bu işi gerçekleştirdi, bilinmiyor.

Uygulamanın Apple’ın macOS’te bulunan Takvim uygulamasını daha da cilalanmış bir versiyonu olduğu söyleniyor. Ancak geliştiricisi Qbix, eklediği bir kod ile, Nisan 2014’te çıkarılmış bir dijital para olan monero’nun madenciliğini yapmaya başlamıştı. Bu da Calendar 2’yi App Store’daki nadir bir uygulama hâline getirmişti. Ne de olsa, Apple’ın uygulama mağazasında madencilik yaparak para ödemeyen kullanıcılardan gelir elde etmeye çalışan başka bir uygulama bulunmuyordu.

Kripto para madenciliği sayesinde kullanıcıların paralı özelliklere erişmesi mümkün oluyordu. Kullanıcılar paralı özellikleri kapatarak, ya da bu özellikleri App Store üzerinden parayla satın alarak para madenciliğini kapatabiliyordu.

Ars Technica’nın belirttiğine göre, madencilik özelliği, kullanıcı kapatmaya çalışsa bile çalışmaya devam ediyordu. Öte yandan, kripto para madencisi, başlangıçta amaçlanandan daha fazla sistem kaynağı tüketiyordu. Bir kullanıcı Twitter üzerinden, uygulamanın yüzde 200 oranında CPU tükettiğini belirtiyor.

Uygulamanın App Store’daki puanı da çok iyi değildi. Beş üzerinden sadece iki yıldız alabilmişti. Qbix, hatalar için bir düzeltme hazırladığını açıklamıştı. Ayrıca uygulamayı kaldırdıktan sonra da, uygulamanın madenci özelliğini barındırmayan yeni bir versiyonunun hazırlandığını duyurdu.

Kripto para madenciliği programları Bitcoin ya da Ethereum yerine Monero’yu tercih ediyor. Çünkü Monero’nun CPU’yla daha rahat anlaşan bir algoritması bulunuyor. Örneğin Salon adlı bir haber sitesi okuyucularına, reklam göstermek yerine, kullanmadıkları işlemci gücünü monero üretimi için değerlendirmek isteyip istemediklerini soruyor. Buna ek olarak, Monero so aylarda ortaya çıkan bazı kötü niyetli kripto para madenciliği yazılımları için kolay hedef olarak gösteriliyor.

Apple’ın madencilik yapan uygulamalara yasak getirebilecek bir kuralı bulunmuyor. Ancak şirket, uygulamaların hızlı şekilde pil tüketimine, aşırı ısı üretimine yol açmaması veya cihazın öz kaynaklarını gereksiz yere zora sokmaması zorunluluğuna aykırı davrandığı gerekçesiyle bu tür uygulamaları kaldırabilir.