Teknoloji

Apple’ın M4 MacBook Pro modeli tanıtımdan önce kutusundan çıktı

apple m4 macbook pro

Apple’ın yeni nesil M4 MacBook Pro modellerini bu ayın sonunda tanıtması beklenirken, beklenmedik bir gelişme yaşandı. 14 inçlik M4 MacBook Pro’nun kutu açılış videosu, YouTube’da yayınlandı ve cihazın önemli detaylarını gözler önüne serdi.

Bloomberg’den Mark Gurman da bu videoyu sosyal medya platformu X’te paylaşarak, videodaki cihazın gerçek bir M4 MacBook Pro olduğunu doğruladı.

Videoyu Rusya merkezli teknoloji kanalı Wylsacom yayınladı. Ancak cihazın resmi tanıtımdan önce nasıl temin edildiğine dair bir bilgi verilmedi. Buna rağmen video, 14 inçlik MacBook Pro’nun dört önemli yükseltmesini gözler önüne serdi.

Kutuda cihazın M4 çipi ile çalıştığı ve 10 çekirdekli bir işlemciye sahip olduğu açıkça belirtiliyor. Bu, geçen yılki 8 çekirdekli M3 çipine göre bir yükseltme anlamına geliyor. İşlemci çekirdeklerindeki artışın yaklaşık %25 oranında performans artışı sağlayacağı öngörülüyor. Wylsacom’un paylaştığı Geekbench sonuçları da bu iddiayı destekliyor.

Geekbench 6 testinde, M4 çipine sahip yeni MacBook Pro tek çekirdek testinde 3864 puan, çoklu çekirdek testinde ise 15288 puan aldı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen yılki 16 inçlik MacBook Pro tek çekirdek testinde 2974, çoklu çekirdek testinde ise 20881 puan elde etmişti.

Bir diğer dikkat çekici yükseltme, temel RAM miktarındaki artış olabilir. Apple’ın gelecekteki Mac modellerinde minimum RAM miktarını 16 GB’a çıkarmayı planladığına dair söylentiler vardı. Videoda görülen M4 MacBook’un kutu etiketinde de 16 GB bellek olduğu belirtiliyor. Ancak bu modelin gerçekten temel varyant olup olmadığı henüz kesin değil.

Ek olarak, yeni M4 MacBook Pro’nun üç adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası ile gelmesi de önemli bir yükseltme olarak dikkat çekiyor. Mevcut modellerde yalnızca iki adet Thunderbolt 3 bağlantı noktası bulunuyor.

Sızıntı ayrıca 14 inçlik M4 MacBook Pro’nun “Uzay Siyahı” renk seçeneğiyle sunulacağını da işaret ediyor. Bu renk seçeneği şu anda yalnızca daha güçlü M3 Pro veya M3 Max çiplerine sahip modellerde mevcut.

M4 MacBook Pro için resmi duyuru bu ayın sonlarında gelebilir

Apple konusunda güvenilir tahminleriyle bilinen Mark Gurman, M4 işlemcili ilk MacBook modellerinin ekim ayı sonunda duyurulmasını ve 1 Kasım itibarıyla satışa sunulmasını bekliyor. Eğer bu doğruysa, Apple’ın bu detayları resmi olarak doğrulaması için uzun süre beklememiz gerekmeyecek.