Lübnan ve Suriye’de Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının patlatılması sonucu aralarında çocukların da olduğu 12 kişi yaşamını yitirmişti. Yaklaşık 3000 kişinin yaralandığı bu saldırıların ardından, ikinci bir dalga patlamalar meydana geldi. The New York Times’ın haberine göre, ikinci saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı.
Lübnan devlet haber ajansı NNA’ya göre; patlamalar telsizler, parmak izi analiz cihazları gibi kablosuz cihazlar aracılığıyla gerçekleşti. Patlamalar ayrıca araçlara ve motosikletlere zarar verdi, hatta lityum pil satan bir dükkanda yangın çıkmasına neden oldu.
Çarşamba günü meydana gelen patlamalardan en az biri, önceki saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze töreni sırasında infilak etti. Bu olay, cenazeye katılanlarda paniğe yol açarken, insanlardan cep telefonlarının bataryalarını çıkarmaları istendi.
Reuters’ın haberine göre, patlayıcı yerleştirilen telsizlerin birkaç ay önce satın alındığı belirtildi. Bu telsizlerin, tuzaklanmış çağrı cihazlarıyla aynı dönemde alındığı vurgulandı.
Gece boyunca CNN ve Reuters gibi medya kuruluşları, patlamaların İsrail tarafından düzenlenen bir operasyonun sonucu olduğunu bildirdi. Haberlere göre, İsrail operasyonunda cihazların içine üç grama kadar patlayıcı yerleştirildiği ifade edildi. İsrailli yetkililer saldırılarla ilgili doğrudan bir açıklama yapmazken, CNN’in haberine göre; İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve istihbarat teşkilatları büyük başarılar elde ediyor. Shin Bet, Mossad ve diğer bütün yapıların sonuçları çok etkileyici… Bu savaşta yeni bir dönemin başında olduğumuzu düşünüyorum ve kendimizi buna uyarlamamız gerekiyor” dedi.
Patlamalara neden olan cihazların Tayvan merkezli Gold Apollo şirketinin markasını taşıdığı, ancak şirketin CEO’sunun, bu cihazların Hizbullah tarafından satın alınmadığını belirttiği bildirildi. Cihazların, Macaristan merkezli bir dağıtıcı olan BAC tarafından lisans altında üretildiği belirtildi. Macar hükümeti ise bu cihazların Macaristan’da üretilmediğini, söz konusu şirketin yalnızca ticari bir aracı olduğunu ve ülkede bir üretim veya operasyon merkezi bulunmadığını açıkladı.
Lübnan ve Suriye saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler’den açıklama geldi
Salı günü yaşanan patlamalar üzerine BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, şu açıklamayı yaptı: “Binlerce bireyin, ister sivil ister silahlı gruplara mensup olsun, bu cihazların kimlerin elinde olduğu, konumları ve çevrelerindeki insanlar hakkında bilgi sahibi olmadan hedef alınması, uluslararası insan hakları hukukunu ihlal eder. Bu patlamaların koşulları hakkında bağımsız, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılmalıdır ve bu saldırıyı emredenler ile uygulayanlar hesap vermelidir.”