Manşetler

OpenSignal’in LTE hız ve kapsama alanı araştırmasından çarpıcı sonuçlar

4-5g-siyah-logo-260815

OpenSignal’ın küresel LTE hızı ve kapsamı ile ilgili en son araştırması benzer hikayeler anlatmayı sürdürüyor.

Daha önceki yıllarda gördüğümüz gibi Güney Kore, Japonya ve Hong Kong gibi bölgelerde tüketicilerin en iyi kapsama alanına sahip olduklarını görüyoruz. Bu üçü sırasıyla yüzde 97, yüzde 90 ve yüzde 86’lık kapsama alanlarına sahip. ABD yüzde 78 ile bunların biraz gerisinde görünürken İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri listenin ortalarında görünüyor.

LTE hızı sıralamasına göz atıldığında ise bazı ülkelerin sürpriz şekilde üst sıralarda yer aldığı görülüyor, bu da bazen partiye geç katılmanın daha iyi olduğunu, bu sayede daha yüksek hızlara erişimin mümkün olduğunu gösteriyor.

open-signal-lte-hiz-260915 open-signal-lte-kapsama-alani-260915

Bu noktada Yeni Zelanda şu an için iyi bir örnek teşkil ediyor. Bu ülke LTE mobil şebekelere sadece iki yıl önce geçti. Ancak OpenSignal’in LTE hız testinde ortalama 36 Mbps ile, Singapur ve Güney Kore’nin önünde, ilk sırada yer almayı başarıyor. Bu iki ülke ise sırasıyla ikinci ve dördüncü sırada geliyor. Üçüncü sırada ise sürpriz bir ülke, Romanya yer alıyor. Romanya, LTE-Advanced teknolojisine geçiş yaptı ve 4G hizmetlerini birden fazla bantta sunuyor. Bu da ülkedeki kullanıcılara önemli bir avantaj olarak geri dönüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4.5G ihalesinde Avea, Turkcell ve Vodafone hangi paketleri kazandı?

Bu arada LTE’ye nispeten daha erken geçen ABD, Japonya, İsveç, Almanya gibi ülkeler düşük veri hızlarından muzdarip olmaya başladılar. Örneğin ABD gibi büyük bir ülke için ilgi çekici bir kapsama alanı söz konusu olsa da, bu ülke kapsama alanı listesinde Hindistan ve Endonezya yer alıyor.

OpenSignal’e göre, eskimeye başlamış olan şebekeler kendi başarılarının sonuçlarının etkilerini görmeye başlıyor. Örneğin ABD’de, LTE’nin 2010 yılındaki çıkışıyla birlikte bugün ülkede hatırı sayılır bir LTE abone kitlesi bulunuyor. Bu aboneler aynı ağ öz kaynakları için rekabete girişiyor bu da ortalama veri hızlarının düşmesine neden oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4.5G nedir, neler getirecek, hayatımızda neleri değiştirecek?

Güney Amerika ve Avrupa’da kurulan yeni LTE şebekeleri nispeten daha az yük taşıyor. Ancak bu, genel geçer bir kural değil, örneğin Güney Kore şebekelerini yeni frekanslarla ve kapasite artırımlarıyla desteklemeyi başarıyor, böylelikle sıralamalarda aşağı düşmüyor.

Bu arada Türkiye’de henüz 4G veya resmi adıyla 4.5G servisleri faaliyete geçmediği için, raporda Türkiye yer almıyor. Ancak 1 Nisan 2016’dan itibaren 4.5G şebekeleri hizmete girdiğinde; tahsis edilen birçok bant ve LTE-Advanced teknolojisinin kullanımıyla birlikte epey yüksek hız ve geniş kapsama alanı kullanıcıları bekliyor gibi görünüyor. O zaman Türkiye’nin OpenSignal listelerine epey üst sıralardan girmesini bekleyebiliriz.