Ubuntu’nun “Snapcraft” olarak adlandırılan paket formatı sayesinde Linux tabanlı herhangi bir bilgisayar, cihaz, sunucu veya bulut platformu için herhangi bir uygulamayı paketlemek mümkün oluyor. Bu paketleme süreci Arch, Debian, Fedora ve diğer çoğu Ubuntu türü için çalışıyor. Ayrıca CentOS, Mint, OpenSUSE ve hatta OpenWrt gibi diğer Linux dağıtımlarına da geliyor.
Genel olarak uygulamala geliştiricilerinin her bir farklı Linux versiyonu için uygulamalarının özel bir versiyonunu oluşturmaları gerekiyor. Bu durum seçilmeyen Linux dağıtımlarının kapsam dışında bırakılması, güncellemelerden geri kalması veya Linux dağıtımlarının kendi uyumlu paketlerini çıkarmaları gerekiyor. Snapcraft ise bu sorunu, gerekli olan bağımlılıkları temeldeki işletim sisteminden çekmek yerine, gerekli olan bağımlılıkları doğrudan uygulama içine ekleyerek çözüyor. Bunu yaparken apt-get gibi geleneksel uygulama yükleme sürecinden yararlanıyor.
Ayrıca Snapcraft bulunması memnun edici bazı imkanlar da sunuyor. Bunların arasında daha hızlı şekilde yüklemeler, otomatik güncellemeler, uygulamayı sadece belirli işletim sistemi özelliklerine kısıtlayan güvenlik kuralları da bulunuyor. Ayrıca bir snap’in belirli bir dağıtım kanalına abone olabilirsiniz, tıpkı Chrome’un kararlı, beta ve Canary versiyonları arasında seçim yapabildiğiniz gibi. Bunlara ek olarak Ubuntu tarafından oluşturulmuş bir snap mağazası bulunuyor. Buradan Ubuntu tarafından onaylanmış uygulamaları aramak da mümkün oluyor. Ancak snapl’lerin uygulamaya doğrudan bağlantısı bulunmuyor.
Linux uygulamalarının her biri kendi bağımlılıklarıyla birlikte geliyor
Burada ödün verilen nokta paket boyutu oluyor. Her bir uygulama içinde kendi bağımlılıklarıyla birlikte geldiği için, sadece tek bir popüler kütüphaneye bağlı kalamıyor. Bu da her bir paket içinde birbirinin aynısı birçok dosyanın bulunması anlamına geliyor. Aslında bu bir açıdan iyi bir şey olarak değerlendirilebilir, çünkü bu, bir yüklemenin kütüphaneyi uyumsuz bir versiyona güncelleyemeyeceği ve diğer uygulamaları bozamayacağı anlamına geliyor.
Snap’in sunduğu birçok avantajdan yararlanan birçok benzer proje bulunuyor. Örneğin, Linux’un arkasındaki isim olan Linus Torvalds’ın geliştirdiği scuba dalışı kayıt yazılımı AppImage olarak adlandırılan paket formatıyla dağıtılıyor. Ancak Ubuntu’nun pazardaki gücü ve Snapcraft formatının açık şekilde görülen kalitesi, bu formatın şu an için kazanan olduğunu bize gösteriyor.