NASA geçtiğimiz perşembe gecesi yüz binlerce kişinin YouTube üzerinden canlı olarak takip ettiği bir canlı yayın eşliğinde Perseverance uzay aracını Mars yüzeyine başarıyla indirdi. İnişin hemen ardından uzay aracından gönderilen düşük çözünürlüklü fotoğraflara daha sonra yüksek çözünürlüklü ve farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar eklendi. Bu etkileyici olay ve görüntülerin arkasında yazılım dünyasının ilgisini çekecek küçük bir detay da var. Linux da Mars’a ayak bastı.
Perseverance uzayın derinliklerinde tek başına seyahat etmedi. Kendisine bu yolculukta Ingenuity olarak adlandırılan küçük bir helikopter de eşlik etti. Temel olarak bir teknoloji gösterimi niteliğini taşıyan Ingenuity’nin kaderi Dünya dışında bir başka gezegende uçurulan ilk nesne olmak. Bunu başardığı takdirde gelecek Mars görevleri için haritalandırma çalışmalarına da katkıda bulunacak. Aynı zamanda bu küçük helikopterin bir başka özelliği de Linux ile çalışması.
Ingenuity Linux ile açık kaynak koda güveniyor
NASA Jet Tahrik Laboratuvarı kıdemli mühendisi Tim Canham, IEEE’ye (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) verdiği röportajda, “Mars’ta ilk kez Linux’u uçuracağız.” dedi. “Kullandığımız yazılım çerçevesi, JPL’de küpler ve cihazlar için geliştirdiğimiz bir çerçevedir ve birkaç yıl önce onu açık kaynaklı hâle getirdik.” F’ (F prime) olarak adlandırılan bu çerçevenin açık kaynak kodlu olması, JPL’in Mars’ta helikopter uçurmak için kullandığı Linux’u Dünya’da da benzer araçları uçurmak için kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
“Bu bir tür açık kaynak zaferi, çünkü açık kaynaklı bir işletim sistemi ve açık kaynaklı bir uçuş yazılımı çerçevesi ve bir gün bunu kendiniz yapmak isterseniz raftan satın alabileceğiniz ticari parçalar uçuruyoruz. ” dedi Canham.