Teknoloji

LinkedIn kullanıcı verilerinden yapay zeka modellerinin eğitimi için izinsiz yararlanıyor

linkedin

Eğer LinkedIn kullanıyorsanız, platformun kullanıcılarına sormadan hesapları yapay zeka modellerini eğitmek için kullandığını bilmenizde fayda var. 404Media’nın haberine göre, LinkedIn, bu yeni gizlilik ayarını ve vazgeçme formunu duyurduktan kısa bir süre sonra, güncellenen gizlilik politikasını yürürlüğe soktu. Bu yeni politika, platformdaki verilerin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılacağını öngörüyor. TechCrunch’ın haberinde belirttiği gibi, LinkedIn gizlilik politikasını bu doğrultuda güncelledi.

Yeni gizlilik politikasında şu ifadelere yer veriliyor: “Kişisel verilerinizi, ürün ve hizmetlerimizi geliştirmek, yapay zeka modelleri oluşturmak ve eğitmek, hizmetlerimizi kişiselleştirmek ve AI, otomatik sistemler ve çıkarımların yardımıyla kullanıcılar için daha faydalı ve alakalı hale getirmek amacıyla kullanabiliriz.”

LinkedIn, destek sayfasında üretken yapay zekayı yazı asistanı gibi işlevler için kullandığını belirtiyor. Kullanıcılar, bu izni geri almak için hesap ayarları altındaki “Veri Gizliliği” sekmesine gidip “Üretken Yapay Zeka İyileştirme İçin Veri” seçeneğine tıklayarak bu ayarı kapatabilirler. Bu seçeneği kapattığınızda, LinkedIn’in gelecekte kişisel verilerinizi AI modellerini eğitmek için kullanmasını engellemiş olursunuz.

LinkedIn’in açıklamalarına göre, bu ayarı kapatmak, platformun ve iştiraklerinin kişisel verilerinizi gelecekte yapay zeka modellerini eğitmek için kullanmasını engelliyor, ancak daha önceki eğitim süreçlerinde kullanılan veriler üzerinde bir değişiklik yapmıyor.

LinkedIn’in yapay zeka eğitimine dair SSS bölümünde, verilerin mahremiyetini korumak için “gizliliği artırıcı teknolojiler” kullanıldığı ve kişisel verilerin eğitim setlerinden çıkarıldığı ifade ediliyor. Ayrıca, LinkedIn’in Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre’de yaşayan kullanıcılarının verilerinin yapay zeka eğitimi için kullanılmadığı da belirtiliyor.

Bu ayar yalnızca üretken yapay zeka modelleri için kullanılan verilerle ilgili olsa da, LinkedIn’in kişiselleştirme ve içerik düzenleme gibi diğer makine öğrenimi araçları da devrede. Bu araçlar içerik üretmese de kullanıcı verilerini kullanıyor. Bu verilerin de kullanılmasını engellemek isteyenlerin ayrıca LinkedIn Veri İşleme İtiraz Formu’nu doldurması gerekiyor.

LinkedIn kullanıcı verilerini yapay zeka eğitimi için kullanan tek platform değil

LinkedIn’in kullanıcıları bilgilendirmeden bu ayarı aktif hale getirmesi, platformun kullanıcılarının büyük çoğunluğunu bu sürece dahil ettiği izlenimini veriyor. Bu hamle, Meta’nın 2007 yılından itibaren kullanıcı verilerini model eğitimi için izinsiz olarak topladığını kabul etmesinin hemen ardından geldi.